Честит Ден на детето! Всъщност 1-ви юни е Международен ден за защита на децата, а от какво да ги защитим, всеки сам да прецени. Аз лично се надявам, че единственото от което трябва да предпазим днес нашите българчета са играчките им.

По-вкусна ли е пластмасата?
Дървото си е дърво, класика – дали го мяташ или дъвчеш все си е дърво. И пластмасата е същата – дали я мяташ или дъвчеш все си е пластмаса. По голямата част, да не кажа 99% от играчките днес са си пластмасови, което е леко притеснително особено в случаите когато се озоват в устата на детето. PVC-то (известно още като поливинилхлорид) звучи доста химично и си е химично. Е няма доказателства, че конкретно вашата смесица от пластмаса с добавки за гъвкавост, мекота, оцветители и т.н. в устата на детето ще доведе непременно до болести или увреждания. Все пак имайте едно на ум и когато е възможно заместете пластмасата с играчки от естествени материали.

Храната за играчки е вредна както за природата, така и за детето особено ако не се използва или изхвърля по предназначение.
Та другия враг са батериите. Болшинството от играчки днес пеят, светят, движат се и какво ли още. Единствената цел на подобен род играчки е да привлекат вниманието за да бъдат купени. Все пак и това си е индустрия като всички други. Проблема обаче си остава – батериите не са готини нито за природата, нито за децата, които са си част от нея. Аз и съседчетата си играехме на миженка и май не сме увредени от детство без пластмасови играчки с батерии 😉

Шаренко с ярки цветове и токсични боички.
Както играчките, така и текстила за деца могат да се окажат доста вредни заради използваните бои при оцветяването. Летливите органични съединения в някои бои не са препоръчителни, ако имате възможност се спрете на оцветители на водна основа.

Основното правили обаче си остава да не ограничаваме игрите на децата само, защото нямат голямо разнообразие от еко играчки в детската. Решението е просто да се заместят пластмасовите занимавки на батерии със живия контакт, а алтернативи има: игри на открито, семейни игри или пък някакво общо хоби за всички – засаждане на цветя, спорт, туризъм, изкуство и пр.

Усмихнат 1-ви юни и дано наистина най-голямата опасност за децата си останат нездравословните играчки, които за разлика от останалите неща можем да контролираме. Аз отивам да окося моравата за да е готова за пускане на хвърчила 😉


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.