Закуската

Напоследък докато закусвам се чудя, къде във Варна може човек да отиде и да хапне сутрин нещо здравословно. Отговор все още не мога да дам. Може би първо е редно да дефинираме какво значи здравословна закуска за мен. Ето някои неща от моят лист за меню сутрин: препечени филийки, овесени ядки, плодове с кисело мляко, палачинки, бисквити с чай/сок/мляко, омлет, чай с кексче и т.н.

Тънкостта, като във всяко нещо, така и в кулинарията е в детайлите. Ако към овесените ядки добавите малко орехи или лешници, ако подслаждате умерено и то с мед, ако редувате различни плодове към основната закуска, ако използвате пълнозърнесто брашно и нискомаслени млека, комбинациите стават наистина много и разнообразни. Това накратко е моето меню, а представете си как би изглеждало то, ако е направено от екип специалисти – готвачи, в едно малко уютно местенце където изкушаващи аромати си играят със сетивата ви рано сутрин. Идеята за такова местенце наистина не е лоша, проблема който открих обаче е следния: Колко хора всъщност закусват сутрин? Не знам, но май не са много?

Разбира се не е моя работа да издърпам сутрешното кафе от ръцете на хората и да го заместя с пълнозърнеста бисквита. Друг е въпроса че изобщо не е нужно да се лишават от едното за сметка на другото, може просто да се комбинират. Връщам се обаче на това “чия работа е закуската”, според мен тук е една от малкото смислени задачи на държавата, в частност общините. Държавата като институция има 2 основни роли да се грижи за сигурността и здравето, всичко останало е второстепенно. Всеки по-образован човек знае, че за да се постигне последното – хората да са здрави, трябва да има профилактика и грамотност. Какви са причините, това все още да е химера наистина не знам, моите предположения са две: или не сме чак толкова интелигентна нация, или пък няма нужните условия думите да се превърнат в действия, сигурно и двете са валидни в различна степен. И тук се появява ролята на държавните институции, които да ограмотят хората, да ги убедят колко важно е да се грижат за себе си, да им обяснят, че храненето дава 70% от здравето (тоя процент аз си го измислих ;)) и да създадат условия за това хранене. Вярно обществените столове за хранене отдавна са в историята, заедно с плановата икономика, но си мисля че след като държавата все още се опитва да планира как да се развива икономиката, то няма нищо лошо да се погрижи и за доброто здраве на своите граждани. Както бебешката кухня все още помага на бебетата, така трябва да има и една “сутришна кухня”, която да помага на големите “бебета” да са здрави и да не товарят излишно здравната система с болежки които могат да се предотвратят с по-силен и здрав организъм.

И тъй като сме в година на избори, дано поне предизборно някой реши да прегърне тази идея и да организира бизнес, който ще е наистина печеливш билото то чисто финансово или чисто социално-здравно. Закуската е здраве, дано повече хора го разберат и я включат в дневния си режим.


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.