За буквите и итернета

интернетица/шлиокавица/чатица =? НЕГРАМОТЕН =? ТЪП (prewod za negramotnite ТЪП = T1P)

Другари и другарки, уважаеми владетели на Граматиката и рицари на ордена на Правописа,
Днес заставам пред Вас, за да изкажа моето скромно мнение по един въпрос, с който често се спекулира в публичното инернет/форум/чат пространство.
Towa che pisha s latinski bukwi, na “bylgarski” e li e ili ne e NEGRAMOTNOST, i bideiki negramoten sym li adЖeba prost ili ne sym. (prost li sym ili ne sym … както се пееше в една песен, от недалечното минало)

За тоз мой коментар по темата съм инспириран от поредния “интелигент”, квалифициращ пишещите на латиница като неграмотни. Той (визирам коментара) е насочен както към противниците на латинцата в българския език, така и към ползвателите й.

На противниците й искам да кажа
– ВИЕ СТЕ ЕДНИ АРОГАНТНИ, КОМПЛЕКСАРЧЕТА! (това е в кратце, после ще развия тезата);

На помагащите си с latinica, 123456789!@#$%^&* и други подобни приоми искма да кажа
– MISLETE KAKWO PI6ETE! (towa s16to w kratce).

Грамотноста, е хубаво нещо, не толкова колкото топлата вода, но общо взето е хубаво. Обаче нека да поразмишляваме малко. Граматиката и правописа са набор от правила и норми. Единствената им цел е да стандартизират писменото и говоримо общуване, затова щото, субектите участващи в комуникацията да се разбират. Както всички стандарти, които по правило са консервативни, зорлям се потдава на промени и това донякъде е добре.
Обаче мисълта ми е друга – кое всъщност е важното тука, стандарта сам по себе си или мисълта и деята били те и облечени в някаква писмено/говорима форма, подчиняваща се на някакъв си стандарт. За всички ГРАМОТНИ( разбирай анталигентни), неби трябвали да има две мнения, кое е първичното, а от там и важното, всъщност не просто важното, а НАЙ-ВАЖНОТО.
Граматиките, правописа, речниците … всичко това е чудесно и то има място, дори в днешните модерни времена, но е било замислено за системи на комуникация със съвсем други параметри (времеви и пространствени). Дълеч съм от мисълта да пренебрегваме законите на българския език и да пращаме официални документи до всеуважаваните институции на интернетица, но е ли интернета (в частност чата) толкова консервативно и затормозяващо място че граматиката да е от значение?
Е ли от значение, правоговора във всекидневното комуникиране, е ли простак и неграмотник всеки който говори на диалект и е ли наистина интернета пространство притежаващо официален език и граматика??
Пречи ли на някой да владее повече от един език и да го употребява на съответното място? Френски във франция, немски в германия, интернетски в интернет. А някой може да каже, как така “интернетски” та това не е език, било в случая неграмотен български. А аз да попитам – кой определя кое какво е, ако искам ще си пиша на патагонски, стига да ме разбират.
И пак се връщаме в началото – важен е смисъла и идеите, чак след това решаваме как да ги изразим, белким станат някакси по-ясни и за останалите. Затова за любителите на 1,3,4,6 пак казвам, МИСЛЕТЕ КАКВО ПИШЕТЕ, защото това е важното. А за ГРАМОТНИТЕ – толкова ли сте комплексирани и нещастни, че това ви е единствената гордост? Пишете правилно и без грешки, това гаранция за какво е, че сте нещо повече от другите, още един критерии по които да се цепите и самозалъгвате че сте велики, презирайки и пресмивайки се на свободните хора? С предрасъдъци като този, НЕГРАМОТЕН = МАЛОУМЕН = ТЪП, само доказвате противното, а именно че може да си баш грамотен и да си най-големия простак и комплексар. Очаквам много засегнали се от средите на грамотните, само че, засегланите се са едиствените които го заслужават, понеже истинските грамотни и интелигентни хора, отдавна са разбрали за какво говорим и че то не се отнася за тях.

Та така, прощаваите за неграмотноста ми и умната. А за поговорката, “по дрехите посрещат, по ума изпращат.” ще кажа следното, АМАН от предрасъдъци!

Автор: Асен Николов (Мързеливец Храбър)
Asen Nikolov (myrzeliwec hrabyr)


| RSS feed for comments on this post

2 коментара

 1. 1 makarena
  2011 ян. 27

  Ми, пич, на твоя език ще го напиша, да ме разбереш. „КО ДА ТИ КАА, МАМИН, ТАП СИ!“ Единственото комплексарско в случая си ти, щот те сърби у дупето, че някакви други хора могат да схванат елементарен правопис, граматика, пунктуация, а ти не можеш. Ей т’ва е, фейс.

  П.П. Тъп си не защото пишеш като второкласник, а защото мислиш като такъв. Ако не схвана. :>

 2. 2 Антовата
  2011 ян. 28

  Реших да разреша този коментар, въпреки грубия език и обидния тон, защото подобен род изказвания потвърждават по недвусмислен начин основния тезис на статията – тези които се гордеят с правописа, не могат да се похвалят с нищо по-голямо от 6-ца за годината по Български език от 1 до 4-ти клас.

  П.П. мисля че има далеч по-силни доводи оборващи статията жалко че те не бяха написани