С риск да засегна някого или всички, но трябва да си призная, че пешеходците и велосипедистите у нас са като шофьорите – има и грамотни, но има и не чак толкова. Пък и проблема понякога опира до концентрацията и нейната липса. Но дори и да си най-концентрирания и най-добронамерения човек движещ се по тротоара или пътя, пак е възможно да си дълбоко заблуден относно правилата за движение.

Всъщност моята лична класация по критерия – възпитано поведение по пътищата е (С уточнението, че спадам и към трите групи и съм голям любител и на трите начина за предвижване):
3-то място за пешеходците (даже те са някъде на 23-то място)
2-ро място за шофьорите
1-во място за велосипедистите

Та въпреки доброто ми мнение за първенците в класацията си признавам, че голяма част от нас не спазват елементарни правила: говорят по телефона докато въртят педалите, пили са (биричка или две), нямат нито един светлоотразител, фар и/или стоп, не се застава успоредно на друг велосипедист (а зад/пред него), за каска да не говорим (то и аз си нямам, опа). В тази връзка напълно подкрепям идеята да се правят проверки както на автомобилистите, така и на велосипедистите. Обаче стои един друг въпрос, ако при шофирането на кола е задължително преминаването на курс и изпит, то при велосипедистите не. Макар пак по мое субективно мнение вторите да се справят доста по-добре. И все пак ако около вас има курсове за ограмотяване по въпросите на велосипеда, неговото използване и поддръжка, горещо препоръчвам да се възползвате. Във Варна Велоклуб “Устрем” спечели първия си самостоятелен проект, по който ще обучи 30 младежи на възраст от 16 до 35г. по следните пунктове:
– Устройство и употреба на велосипеда – основни техники, устройство, настройки, работа със скорости и спирачки;
– Техники на придвижване и каране в различни среди – шосейно колоездене, в града, планинско, на дълги дистанции, преодоляване на препятствия, каране в група, безопасност, ориентиране и работа с GPS;
– Велокултура и поддръжка – състояние, поддръжка, настройки, живот на частите, видове колоездене, видове велосипеди, велоаксесоари и екипировка.

Аз лично си харесах няколко момента от програмата остана само да ме одобрят. Освен възрастовите изисквания, трябва да имате основни познания за каране на велосипед и е препоръчително да имате свое возило, ако ли не може да нямете такова. Крайния срок за записвания е 1-ви Юли, така че не му мислете много. Това което трябва да направите е да попълните анкетата (клик тук) и да я пратите на veloclub@ustrem-bg.com.

Ако имате нужда от повече информация ви препоръчвам първоизточника – цък тук.

За тези от Вас които са достатъчно уверени в уменията и познанията си има weekend предложение. Тази събота и неделя е откриването на “Вело парк Пампорово” съоръжението е уникално и предлага трасета за планинско колоездене с различна степен на трудност, подходящи както за начинаещи така и за професионалисти. Хубавото на откриванията е, че всеки може да ползва предлаганите услуги напълно безплатно, така че стягайте велосипедите защото новите трасета ви очакват. Да се надяваме, че скоро ще можем да гледаме и международни състезания в Пампорово. Браво на организаторите и успех! Ако сте се заинтересували може да надникнете и тук.

И за финал няколко надъхващи снимки по темата:


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.