Лично мое мнение е, че всички проблеми които ни заобикалят са свързани с боклука. Било то буквално или метафорично, търпимостта ни към боклука и неспазването на елементарни правила свързани с неговото изхвърляне са ключа към по-добрия начин на живот. Това разбира се е по-скоро философска тема, а мястото на подобни обсъждания са или очи в очи или на широки обсъждания. И в двата случая eko-exo.com за сега не е подходящото място. Но боклука си остава проблем. Мой личен проблем е, когато изхвърлям в синия контейнер картон и видя, че в този същия син контейнер някой е изхвърлил пластмасова рамка от телевизор. Това не го разбирам, освен ако човека не може да чете, което всъщност също не разбирам. Аз мога да поправя тази “грешка” и да изхвърля пластмасата в жълтия контейнер, ако тя е еднократна, обаче подобни ситуации са налице почти всеки път когато изхвърлям боклука и всеки път се питам: Какво мога да направя за да се спре изхвърлянето на отпадъци в грешните контейнери? Хрумвали са ми няколко идеи, които може би ще узреят или пък не, важното е търсенето да не спира. Постоянно ровя за разни интересни практики в страните богатите на опит в рециклирането. И ето какво изкочи тези дни: The Dream Machine.

Купували ли сте си кафе от улична кафе-машина, е Dream Machine е нещо такова, ама точно на обратно. Ако при кафе-машината пускаш пари и очакваш нещо срещу тях, то при това ново чудо положението е: пускаш алуминиево кенче или пластмасова бутилка и получаваш награда. Вярно е, че не получаваш пари в кеш, но пък събираш точки, които може да ползваш при пазаруване (система отдавна позната и в българските вериги супермаркети, бензиностанции и т.н.). Може би точно Dream Machine е начина рециклирането и разделното изхвърляне на боклука да набере популярност и у нас. Според мен подобна идея може да има двустранен ефект от една страна за потребителя, който да възприеме рециклирането като нещо нормално и ежедневно и от друга страна за фирмата която ще се сети първа да постави подобен род машини. Все пак рекламните отдели на големите компании отдавна търсят нови иде извън тривиалните рекламни блокове, е ето ви една такава алтернативна и в същото време със зелен имидж, който се чувства подготвен да я използва. Ето и един рекламен репортаж по повод тази нова машина за разделно събиране на боклук, която може да побира до 300 кена:

Дано Dream Machine се появи и в България за да помогне за сбъдването и на моята мечта, утре когато си изхвърлям разделно боклука, да видя че в синия контейнер има хартия, в жълтия – метал и пластмаса, а зеления си дрънчи все така само на стъкло.


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.