Ако започващата работна седмица дава признаци да е доста тежка или отегчителна предлагам бърз вариант за тонизиране. Всъщност идеята ми е да дам насоки за размисъл както на служителите, така и на работодателите. Първите се надявам да помислят върху грижите които полагат за здравето си и разбира се с да получат дневната си доза еко-модерности. А вторите се надявам да помислят върху грижата за персонала си и начините за мотивирането му, както разбира се и за начините да направят бизнеса си по-еко.
До тук с мисленето, ще се върна към него в края, а сега фактите:

Разхождащото се работно място е за всички онези заседнал пред бюрата. Независимо дали идеята ви допада или не, единственото важно нещо е да си отговорите на проса: Искате ли да намалите вероятността за смърт с 14%?

Проучване на английски учени сочи, че ако активно се движим 150 мин. през седмицата, можем да увеличим продължителността на живота си с 3 години. Варианта с по 15 мин. всеки ден е най-лесен за възприемане, а ако постепенно се увеличава това време, то всеки прибавени нови 15 мин. в активно движение добавя по 4% към горните 14. Е предполагам, че шанса да станете безсмъртни само с ходене не е голям, но пък може да пробвате.

„Разхождащото” се работно място е с ограничена скорост (2mph=3,21km/h), предполагам за да не звучите много запъхтяни докато разговаряте по телефона с шефа или бизнес партньорите си. Затова ако го ползвате определено трябва да увеличите онези 15 мин., защото при тях става дума за активно движение, каквото трудно може да наречете вървене със скорост под 4км/ч. Разбира се никой не казва да ходите по 8 часа на ден,

затова и може да регулирате височината на бюрото в зависимост от това дали сте на пътеката или седнали на стол. Това работно място има разни глезотийки по себе си като дисплей който ви казва с каква скорост се движите и колко калории горите. Разбира се това са само калориите изразходени за ходенето, тези използвани за да си вършете работата не влизат в сметката. Но ако се замислим, не е голяма философия човек да си направи сам подобно работно място. Все пак плюсовете от него не са малко: поддържане на здравето, горене на излишни калории и не на последно място тонус през деня. И трите плюса са не само за работещия, но и за работодателя, кой не иска да намали болничните във фирмата си до 0%, служителите му да изглеждат добре и да са във ведро настроение. Ех размечтах се, както се казва описах работна среда мечта.

Наистина вярвам, че подобно работно място е добра инвестиции,

дали е реалистична към момента – едва ли, поне за България. Предполагам цената служителите ти да водят правилни телефонни разговори (препоръка в бизнеса – говорете по телефона изправени, усмихнати и по възможност вървете) е твърде висока, но всичко зависи от вида на бизнеса. Затова и аз и Световната здравна организация си пожелаваме все повече хора да са заети в такива сектори където работодателите могат да инвестират в здравето на своите служители, защото данните са малко притеснителни:

Обездвижването се нарежда на четвърто място сред главните рискови фактори, причина за смъртните случаи в световен мащаб, веднага след високото кръвно налягане и пушенето, и наравно с диабета. По данни на Световната здравна организация физическата неактивност е причина за приблизително 25 % от заболявания като рак на гърдата и рак на дебелото черво, 27 % от диабета и 30 % от случаите на исхемична болест на сърцето.

Е както стана ясно аз горещо препоръчвам активното движение, това на тялото и на ума – поне по 15 мин. на ден. Айде със здраве!


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.