Ако еврофондовете ви блазнят и искате да се преориентирате към земеделието, единствената дилема която стои пред вас е каква култура да отглеждате. Моето предложение е конопа. И преди да си се представите като важен наркодилър по петите на който е министър Цветанов нека внеса уточнението, че ви говоря за техническата култура коноп. Това е растението, което мнозина сочат като спасителен пояс за планета.

Обичайно като се каже коноп, хората го асоциират единствено с марихуаната, а всъщност конопа е една доста важна за промишлеността култура. Според някои той може да спаси планетата от екологична катастрофа и да си призная аз също съм съглася с важната роля на това растение за екологичния баланс.

Нека започнем от семето и неговата употреба. Конопеното семе е широко използвано в здравословното хранене. То може да се консумира сурово, смляно в брашното, приготвено като чай, изпечено, покълнало или направеното на мляко (подобно на соевото). Това семе обаче се харесва не само на хората, то се използва като стръв в риболова и в смеските с които се хранят кокошките например.
Съвсем естествено е от конопеното семе да се добива и олио, точно то е може би най-голямото достойнство на тази култура за еколозите. Конопеното олио се използва в изработката на някои бои, в хидратиращите козметичните продукти – кремове, за производство на пластмасата и разбира се в хранителната промишленост. Както се досещате продуктите произведени от него (пластмаси и пр.) са напълно разградими, без да вредят на околната среда. Всъщност отдавна търсеното решение на кризата с неразградимите пластмасови и найлонови опаковки, е известно от доста години и преди „бума” на наркотиците, точно конопа е бил широко разпространена суровина за химическата промишленост.

Но да продължим нататък с останалите приложения на това растение. Конопа също така се използва и за изработката на въжета, текстил и дрехи. Обичайно се смесва с памук, коприна и др., като широко използването съотношение между коноп и памук е 55%:45%.

Пак от това растение се произвежда и една от най-качествените хартии, то може напълно да предпази горите от изсичане, поне що се отнася до добива на дървесина за производството на хартия.
Следващ област на приложение е медицината. В нея се използва олиото от коноп като противовъзпалително вещество. А приложението му във фармацевтиката е тук вече ще се докоснем леко и до криминалното използване на растението така че мое да оставите въображението си да се развихри 🙂

М да, конопа е важна суровина за промишлеността, той служи за производство на хартия, текстил, биоразградима пластмаса, гориво, използва се в строителството, фармацевтиката и здравословното хранене. С други думи наистина е ценен и заедно с това екологично съобразен.
Надявам се, че съм ви заинтригувала относно конопа, защото това съвсем не е всичко за него. Тепърва ще ви запозная, с най-интересното около това растение, считайте тази статия само за аператив, следва основното ястие 🙂


| RSS feed for comments on this post

2 коментара

  1. 1 lilia
    2010 сеп. 27

    Преди време попаднах на инфо от подобен характер з това растение.Разбира се липсваше закачливия привкус.Но тук зная че е за шега и го приемам като такава…

  2. 2 Антова
    2010 сеп. 27

    Надявам се това да значи, че статията ти е допаднала :). Иначе такава си е моята философия, не трябва да се вземаме твърде на сериозно, когато говорим за сважни неща.