Ако си мислите, че светът в който живеем ви е отдава ясен и всичко в него е предвидимо и понято – позволете да ви изненадам. Всъщност нашата планета е обитавана от доста страннисъздадиния, наподобяващи на герои от научно-фантастичен филм. Бих ги описала като неземно красиви, но няма да е точно, защото са съвсем земни, или по-точно съвсем океански.

Ето го и първия герой от фантастичния свят на океана.
Marrus Orthocanna

Това всъщност е дълбоководно създание, което се състои от множество отделни звена включващи пипала и няколко стомаха – явно изповядва гурме културата, защото с пипалата си не се храни с какво да е ами си улавя дребни рибки и ракообразни. В червен цвят са оцветени храносмилателната и кръвоносна система, останалата част от него е прозрачна. Marrus Orthocanna е част от групата на коралите и медузите, всъщност точно от това семейство са родом и едни от най-дългите създания на нашата планета достигащи до около 40 метра дължина. В голямата си част това са все животинки чиято структура е подобна на желе. Наистина приятно семейство ще да са всички тези Siphonophores-и.

Но нека да продължим наша дълбоко-окенаска разходка и да се спрем на един червей:

Squidworm
В същност с откриването на този красавец учените са обособили едно ново семейство това на сегментираните червеи.

Crossota Norvegica Jellyfish

Тази медуза живее на дълбочина 610 -880 м. Дълбочина във водите на арктическия океан.

И тъй като наближават декемврийските празници, си мисля, че следващото създание е доста тематично, макар и да е доста трудно да украсите всекидневната си с него, нарича се червей коледна елха и обитава о. Лизърд, Австралия част от Големия бариерен риф.

Christmas Tree Worm
Всъщност тези сини “елхови” клончета в спираловидна форма представляват дихателния и храносмилателен апарат на червея, те могат да имат и друг цвят като например: жълт, червен, оранжев. Ужасно красиви, разровете се и разгледайте заслужава си.

Следващото създание си е обитавало дълбоките океански води край Северния полюс необезпокоявано, докато един ден научна експедиция с роботизирана подводница не го открива.

Arctic Hydromedusa живее на около 1000м. дълбочина

Следващия екземпляр от нашата експедиция се казва Pink Sea-Through Fantasia, наистина извратено:

И сега за всички фенове на Немо, една анемонемония, анемоне … абе Venus Flytrap Anemone обитаваща Мексиканския залив.

Ако се чудите защо ви занимавам с тези странни твари, веднага ви отговарям, простичко е: защото са красиви. От друга страна се надявам да отворите широко очи и да видите в какъв необикновен свят живеем. И кой знае току виж някой подрастващ малчуган реши че въпреки кризата в БАН, си заслужава да стане учен.


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.