Няма да забравя когато в разгара на лятото кракът ми стъпи в прохладната Деветешка пещера, застлана от килим свежа крехка зеленина. Наистина си помислих че нито Жул Верн с „Пътешествие до центъра на Земята“ нито Артър Конан Дойл с „Изгубеният свят“ просто фантазират относно съществуването на скрит свят далече от нашите все още „недоразвити очи“ които да оценят видяното. Оказва се, че нашата Деветашка пещера въпреки неповторимостта си е само „малка буква“ на фона на това което може да бъде разказано за най-голямата пещера на света. Ханг Сон Дунг се намира под джунглите на Виетнам и далеч надхвърля традиционната представа за пещера като едно тясно, мрачно и потискащо място – точно обратното. Но нека започна с малко основна информация.

Post_2Сред Виетнамската джунгла се крият множество скрити тайни, някои от които дълбоко в земята. Поради трудния досег до Ханг Сон Дунг пещерата е открита едва през 1991г. от местен водач (Ха Хонг), но повече от 18 години остава неизследвана. Местните хора не ходели там защото от входа на пещерата, който представлява дупка широка 30 метра и дълбока 10 м. достигали притеснителни звуци. Последните обаче не смутили британските изследователи, за които това били приятни звуци нашепващи живот – звуци на вятъра говорещи за наличие на подземна река. Така през 2009 г. те се се спускат за да я изследват и да открият своя „Изгубен свят“. Но не стигат далеч и се налага да се върнат и да се подготвят по-сериозно. Завръщат през 2010 г. когато откриват най-гоялата пещерна галерия в света. Ако досегашния първенец в Малайзия бил с височина 90 м. и ширина 100, Ханг Сон Дунг определено разбил всички очаквания с размери от 240 м. височина и 150 м. ширина. Сравнението е че на подобно пространство могат да се изградят дузина населени места или по-обозримо 40 етажен небостъргач. Но това било само началото. В „Пещерата на подземната река“ били открити редки образования каквито са пещерните перли. Те се образуват подобно на бисерите в мидите – в случая капки варовита вода падащи върху песъчинка в продължение на дълго време, а ако съдим по размерите тук наистина е доста дългооо някои са с големината на бейзболна топка. Е и ние можем да се похвалим с такива образования от скромната бройка около 5500 пещери в България в Ягодинската открити такива разбира се с малко по-скромни размери, а в Челевешката дупка има наченки за образуването им – стискаме им палци да оцелеят.

Post_3

Post_4

За подземната река в най-голямата пещера на света не знам дали е нужно нещо да се казва нещо различно от – красиво.
Post_5

Post_6

Но нека си запазим малко епитети за 9 километровата ни разходка в пещерата. Най-изумителната част са пропаданията на тавана през които струи светлина и огрява уникални „оазиси“ на живот – мини джунгли под земята в които могат да бъдат видяни различни растителни и животински видове нетипични за подземния свят.

A rock formation shines beneath a skylight in Hang Son Doong.

Post_8

The forest-shrouded entrance to Hang Son Doong.

Post_10

Цялата тази красота от догодина ще бъде достъпна и за туристи, но не се притеснявайте този свят няма да бъде сериозно осквернен от човешкия крак защото има издадени само 220 разрешения за посещение, което може би определя и цената от 3000 $, която обаче си струва до последния цент.

Е генералния извод е, че въображението няма граници точно както и света който обитаваме, особено тази част от него за която дори и не подозираме че се крие някъде там, поне до момента в който имаме „очи да я видим, оценим и съхраним“. Успех на виетнамците в това отношение, а до тогава нека ние ценим и съхраняваме не малкото си пещерно богатство.


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.