В сезона на бурканите сме, обаче ви предлагам вместо да се потим над казана с лютеница, днес да позяпаме няколко интересни алтернативи за пълнене на буркани. Не знам за вашата маза, но нашата изобилства от стъклария и за жалост все празна. Та ако и на вас ви се намират малко празни буркани и малко време за майсторене, ето няколко прости екологични решения за интериора и екстериора на вашия дом. Е може и на нашия, в случай, че направите повечко 🙂

Основно правило в майстереното от типа „от нищо в нещо”, е че всичко може да бъде направено на лампа, а лампата поне според мен дава 50% от добрия или лошия интериор. Най-древното осветление са огъня и свещите и тъй като тази неделя също ще има пускане на китайски фенери от варненския плаж си мисля, че най-подходящо е да започна с меката светлина на свещите. В случай, че имате градина или пък хубава тераса, на която прекарвате вечерите, ето едно добро предложение комбиниращо бурканите и свещите с малко помощ от ковано желязо, пясък и по-дебела тел.

Разбира се може да изрисувате бурканите или пък целите да ги обвиете с фина тел огъната в различни форми, като обков. Хубавото на варианта показан на снимката е, че е наистина лесен и ефектен.

И докато сме още на открито няма как да не се сети човек, че за добрата атмосфера са нужни и цветя, за предпочитане живи. Е ако не ви достигат саксии в които да пресаждате ви предлагам да си помислите за този лесен вариант.

За целта са ви нужни няколко буркана, чиито размери трябва да са съобразени с цветята които ще садите в тях. Най-добре е да ги боядисате в различни цветове и като обединяващ елемент може да им лепнете по една апликация, в конкретния случай зайче. Мисля, че и тази задача не е трудна, стига само човек да има буркани, бои, пръст и цветя.

Сега малко ще вдигнем нивото на трудност с една лавица. За направата й подберете еднакви буркани, по ваше предпочитание. Може да редувате и два вида с различни размери. Избора е ваш, а крайния резултат трябва да е нещо приблизително такова:

Тъй като тук нещата са малко по-сложни, за всеки случай прилагам и връзка от където може да видите подробности как да си направите подобна лавица (цък ето тук). А ако решите може да комбинирате последните две предложения и така да спестите малко място, като поставите цветята на стената, но не забравяйте да съобразите мястото и вида растение с количеството светлина, която ще им осигурите. Всъщност може да пробвате и нещо такова.

По лесно е от горната лавица, пък и цветята във ваза са доста по-лесни за гледане 😉 подробности по изработката може да намерите тук

От аромата на цветята, към аромата на пая и кексчетата. Ако ви се намират малки и удобни бурканчета, спокойно можете да ги напълните със печен сладкиш. Хубавото е, че след това само слагате капачката и мини пая е опакова за чантата на детето ви или вашата. Тъй като храната е на особена почит при мен, ще добавя и мястото където може да намерите доста по описателна и подробна информация за апетитни и ефектни пайове в бурканчета (вижте ето тук)

За ненаситните фенове на бурканите и тяхното ръчно рециклиране, да припомня за предишната статия по темата, която може да прочетете тук.

Май пресолих манджата с толкова много буркани, но се надявам всеки да е намерил нещо за себе си. А ако все пак нищо не сте харесали, остава алтернативата бурканите да отидат в зеления контейнер за рециклиране, а капачките им в жълтия. Не зависимо обаче как ще рециклирате, дали в зеления контейнер или като придадете нов живот на бурканите, дали като ги напълните с домашно приготвено сладко или лютеница, важното е стъклото да си тежи на мястото и когато то стане ненужно за нас, да отиде при тези на които то е нужно. И да вметна, че аз никога не връщам домашно сладко от череши (по възможност бели) или пък домашна лютеница с патладжан, да го имате на ум ;). Успех с консервирането и рециклирането, а аз се насочвам към дегостирането.


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.