Ако си мислете че инженерите са глупаво племе, помислете си пак защото те не си поплюват и с всеки изминат ден показват, че без тях просто не можем. Аз принципно съм привърженик на прогреса, но онзи който ти позволява да живееш сред джунглата, на върха на дърво сред природата, без да се лишаваш от достиженията на цивилизацията. Е ако не сте чували за Finca Bellavista в Коста Рика, то ето ви още едно кътче за което си струва да помечтаем:

Но няма да ви говоря за тропически гори, обилна зеленина и живот в хармония с околния пъстър свят на природата. Точно обратното, нека се изправим очи в очи с действителността такава, каквато я създаваме всеки ден: изчерпване на ресурси и замърсяване, в случая на водите. Проблема с годната за пиене вода става все по-осезаем и не случайно, учени от доста развити страни, които все още нямат проблеми с безводието правят сериозни разработки в посока решаването на проблема. Един проект на учени от германския университет в Марбург съвместно с американския университет в Остин, Тексас може би дава решението за това как солената морска вода може да стане годна за пиене благодарение на един чип с големината на капачка от бутилка.

Досегашните технологии за обезсоляване на морската вода са доста сложни, изискват големи количества енергия и водят до замърсяване, което провокира търсенето на по-добро решение. Така се появява чипа, който измества топлинна дестилация, обратната осмоза, електролиза или замръзяване. Относно тези методи може да прочетет тук, а за чипа просто продължете да четете тук 🙂

Всъщност чипа използва принципа на йонизацията, не е нещо революционно като идея, а по-скоро интересното е в самия процес и реализацията му. Чипът се захранва от едва 3 волта, които са достатъчни да задействат процеса на отделяне на водата от солта. Малкият пластмасов чип има два канала и един електрод който кара хлорните йони да минат през единия канал, а водата през другия. Така от едната страна излиза солта, а от другата чистата вода. Предимството е, че технологията е лесно преносима и всеки може да си произвежда толкова вода колкото му е нужна. Е разбира се технологията е в зародиш и в момента произвежда 1 нанолитър в секунда, като има едва 25% ефективност. Но учените са убедени, че с продължаването на разработката ефективността и капацитета ще нарастват.

А до тогава се наслаждавайте на водата, защото с този темп на изхвърляне на боклук, изчерпване на ресурси и климатични промени, не е далеч момента в за празниците ще си подаряваме подобни чипове 😉


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.