Истината за лайномобила

През изминалата седмица ни заля информация за лайномобил, обаче съдържанието и беше като горивото му ;). Та японската компания за тоалетни чинии и принадлежности ТОТО създаде триколката Toilet Bike Neo. На външен вид возилото изглежда доста екстравагантно и предизвикателно, което предизвиква хумористични реплики и лесно може да подведе относно истинското си предназначение.Toilet Bike Neo противно на очакванията не е подвижна тоалетна задвижвана от шофьор без предразсъдъци, който се освобождава в движение от обилно погълнатия обяд. Уви тоалетната чиния върху която се седя, не функционира и единствената й цел е да привлече вниманието. Добрата новина е, че успява. Всъщност идеята на ТОТО не е да сменя дейността си и да се преориентира от производство на тоалетни чинии към това на мотоциклиети. Целта е да се привлече внимание върху екологичните проблеми и продуктите които се стремят да помогнат за тяхното решаване. Така се ражда Toilet Bike Neo който се задвижва от био газ, суровина за който са пречистени и компресирани торове на добитък и отпадни води от домакинства. Мотора е с обем от 250 кубични сантиметра и с едно зареждане на резервоара, мотоциклета може да измине до 300 км.

Колоритната триколка задвижвана от био газ ще измине 1000 км. из Япония за да привлече вниманието на хората върху продукти и технологии щадящи природата. Този тур е част от кампанията „Green Challenge“ 2010 която цели за 5 години да намали вредните емисии с 50%.

Еми това е на кратко историята на „лайномобла“ Toliet Bike Neo. За съжаление поне у нас тази добре замислена кампания за популяризиране на природосъобразните решения за бита не бе разбрана по правилния начин и медиите в по-голямата си част се концентрираха само върху хумористичния характер на возилото и до там. А хумора винаги е бил нещо повече от просто едно забавление, той е наистина чудесен метод за достигане на информация до широк кръг от хора по достъпен начин. Е надявам се следващия път професионалните журналисти да успеят да представят забавната страна на нещата без да орязват информативната.


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.