История под водата

Края на седмицата е и за това предлагам да забравим всички терзания и да се отдадем на едно истинско приключение.

Мястото е Китай, на 150 км. от град Хангжи, а времето е 1959 г. тогава един изпъстрен с възвишения район бива потопен под вода за да се превърне в днешното езеро Куандао. Изумително по своя размер (573 км.), капацитет (17,8 куб. км. вода), но най-вече по своята красота за която принос имат 1078 острова пръснати по цялата му повърхност. Не случайно носи името: езерото на хилядите острови. Изумително е и как понякога индустриалната дейност на човек създава омайни картини, като тази:

Qiandao lake_02

Не случайно езерото днес е важна туристическа дестинация. И няма как да е друго особено когато човек види китните островчета покрити с буйна зеленина. Но всъщност най-впечатляващото място, привличащо туристите се крие под водите на езерото. Преди да бъде покрит с вода този район е бил планински, като възвишенията са днешните многобройни островчета. В подножието на Планината на петте лъва пък процъфтявал град носещ името Лъвски град. Славно име за славно селище с над 1000 годишна история, което обаче не попречило на заливането. Така уникалната архитектура и културно наследство на редица династии в този и другите градове в района попаднали на дълбочина между 26 и 40 м. Десетки години покритото с вода историческо богатство остава забравено, но през 2001г. местен екскурзовод решава да го припомни на света като вика водолази от Пекин. След като те слизат под водата остават изумени от стените на града които виждат – почти непокътнати включително и дървените греди от конструкцията. В ход е цяла издирвателна акция, която открива няколко запазени града. Археолози и туристическа гилдия започват да умуват как да съхранят това все още живо богатство. Едно от предложенията включва изграждането на купол около останките и изпомпването на водата от там, но подобен проект струва доста средства и е несигурен.

Бурният интерес на туристи провокира изграждането на специална подводница която да развежда гостите по улиците на подводния град. Въпреки вложената сума от над 6,36 милиона долара, подводницата с капацитет от 48 души така и не е пусната в употреба. Веднъж заради законови ограничения, които не позволяват на подобен съд да плава в сладководни басейни и втори път заради вредите които може да причини върху зданията създаваната водната струя от движението на машината. Още един неуспешен проект, който продължава да надига въпроса: А сега какво? И отговорът може би се крие в построяването на Архимедовия мост в езерото. Един експериментален китайско-италиански проект, чиито възможности в момента се преценяват от експерти с различна националност от 7 държави сред които Норвегия, Швейцария, Бразилия, Япония и САЩ. Аз им пожелавам успех в търсенето на решение как да спасят нещо пострадало от безумието през 1959 г. заливайки 29 града, 1377 села, близо 50 000 декара земеделска земя и прогонило над 290 000 души – изселени в други райони на Китай. Красотата понякога струва наистина скъпо, даже твърде:

Qiandao lake_06

Qiandao lake_07

Qiandao lake_08

Qiandao lake_03

Qiandao lake_04

Qiandao lake_05

Сега мястото определено изглежда приказно с многобройните красиви гледки над и под повърхността на езерото Куандао. Интересно а колко ли приказно е било всичко преди да бъде залято?


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.