И замириса на гора

CL_1

Как са елхичките и борчетата в двора нуждаят се ли се от нова прическа? Надявам се че не и са си живи здрави и кичести защото определено не само по празниците ще ни трябват. Едва ли някой не е разбрал, че от целия Европейски съюз ние дишаме най-лошия въздух. Може и да сте го чули, но и аз да се включа с кратка реплика и дуплика за въздуха. Като на помощ ми идват учените от Швеция. Те рядко се обаждат, но ето че издебват правилния момент, а именно преди празниците.

Та учените от Стокхолмския университет извадиха резултати от едно свое изследване върху боровете, елхите и смърчовете с което разбиха на пух и прах теорията че видите ли тези ароматни, зелени планински обитатели произвеждали метан. Уви за разочарование на съседа с метановата уредба на автомобила си. Всъщност те се оказват нещо като прахосмукачки на СН4 сиреч на метана. А защо изобщо се занимавам с метана ли, е не заради съседа. Това е 25 пъти по вреден газ в сравнение с въглеродния двуокис. Та тези кичети, величествени и чистещи въздуха дървета всеки ден, поглъщат двата лоши газа: метан и въглероден диоксид. Разбирасе скоростта с която чистят е пряко свързана с тяхната бройка. И тук удряме на греда, защото особено в градовете където въздуха е най-лош количеството им не е особено голямо.

Е време е освен за здраве, да си кажем някой друг ред и за пари. Едно на ръка че отсеченото дръвче има доста по-малки и за кратко газосмучести свойства, така че не ви препоръчвам да се възползвате от трупа му. От друга страна не е рентабилно за нещо което ще иде на боклука или в печката да се дават излишни пари. Още повече като погледнете цифрите които хубавите борови гори могат да ни спестят в случай, че ги съхраняваме и се грижим за тях. Какви ви звучат 23 милиарда евро годишно преки разходи заради мръсния въздух в ЕС. А ако се вземат мерки могат да се спестят 42 милиарда евро годишно дадени за здраве. Да не говорим за мъките които ще спестим на хиляди деца и пенсионери страдащи от дихателни проблеми, астматици и раково болни. (още цифри и инфо за въздуха може да намерите тук).

Вярно доста уедрявам картината, но все пак кой ако не собствената ни съвест и обществена позиция може да спаси уязвимите – деца, възрастни и иглолистни дървета.

Ами вдишайте дълбоко и помислете как да направите тази Коледа различно хубава. В помощ на това няколко леки намигвания:

CT_3

CT_4

CT_5

CT_6


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.