Снимка WWF - Canon

Ще почна пак от далееече. Септември е най-енергичния месец, което се дължи на две неща: свежите температури и сочните плодове и зеленчуци. А да забравих още нещо – невероятните септемврийски залези. Обаче водещото е едно – храната разбира се, а тя през този месец е сочна, цветна и ароматна. Или поне би трябвало да е. И ето ни в същината на темата, от къде пазарим и какво има там.

Ако говорим за плодове и зеленчуци, всеки си знае че най-вкусно е от градината на баба и дядо, леля и чичо, мама и татко и т.н. Обаче не всеки си има такъв семеен източник на пресни, домашни или накратко еко продукти. Всъщност то и за млякото и млечните продукти е същото, да включа и яйцата. Обаче ако не си ги произвеждате семейно, варианта е да намерите топла връзка из селата: каквато всъщност представляват хранителните кооперативи. Ако не сте чували за тях може след като прочетете статията да щтракнете тук. И обратно в реалността: Така или иначе универсалния източник на храна в градовете си остават големите вериги супер и хипер маркети. И стигнахме до същината: Какво продават в магазините? Ами това зависи и от нас, а Световния фонд за дивата природата (WWF) – България ни помага в борбата за по-добри храни в магазините.

През май и юни тази година WWF направи паралелно проучване в България и Румъния за това колко зелени са продуктите и практиките в десетте най-големи вериги супермаркети в двете страни поотделно. Май не го казах много готино, ама наистина резултатите са любопитни, но най-вече резултатите.

Малко скука за въведявка:
Схемата е следната пускат се еднакви анкетни карти с 40 въпроса към десетте водещи вериги, паралелно тайни клиенти обикалят из магазините и попълват свои анкетни карти с 53 въпроса. Накрая данните се обобщават, като максималния брой точки който може да се събере е 18. Схемата е взета от швейцарците и черпи от техни опит от 2006 г. с тази разлика, че въпросниците са адаптират към родната действителност. А да и още една разлика с швейцарците, всичките нашенски 10 вериги не са върнали попълнени анкетни карти. За сравнение в Румъния почти половината са отговорили. И още една разлика никоя верига не е събрала 18 точки.

Същината:
Давам нататък. Проучването оценява следните продуктови групи: яйца; сезонни плодове и зеленчуци; кисело и прясно мляко; риба (замразена и консервирана); перилни препарати; тоалетна хартия и салфетки. Като запомнете този процент 10%, той е ключа към резултати, които всъщност са следните:

1. ПИКАДИЛИ – 5,93
2. ФАНТАСТИКО – 5,74
3. КАРФУР – 5,53
4. ЛИДЛ – 4,83
5. КАУФЛАНД – 4,69
6. МЕТРО – 4,06 (реално 3,06, но получава 1 бонус точка заради големия брой хартиени продукти, сертифицирани по FSC)
7. БИЛА – 3,77
8. Т МАРКЕТ – 3,49
9. ЦБА – 2,94
10. ПЕНИ – 2,13

За пояснения номер 1 в България и Румъния е една и съща компания, с тази разлика че у съседите се казва Мега Имаж, ама пак си е на белгийците от Делез.

Да се върнем на ключа: 10%. Всъщност това е летвата която трябва да се прескочи. Ако повече от 10% от яйцата са с екологичен сертификат или от свободни кокошки – бам максимален брой точки за Метро, Фантастико и Пикадили. Ако повече от 10% от замразената и консервирана риба е със сертификат за устойчиво рибовъдтсво MSC – бам максимален брой точки само за Лидл. При млякото са нужни отново поне 10% със сертификат за био за да се получат максимален брой точки – тук само Фантастико изпъква, а след това с равен брой точки са Пикадили, Карфур и Била. Поне 10% и при перилните препарати трябва да се екологично производство – да не съдържат фосфати, които водят до заблатяване на водните зони. Тоалетна хартия и салфетки – поне 10% трябва да са от рециклирана хартия по стандартите на FSC. Ако търсите салфетки от рециклирана хартия мястото е Метро с цели 17 вида от общо 44, следвани от Кауфланд които имат собствена марка + още една. Любопитно е, че при тоалетната хартия за пример са ЦБА, Т-Маркет, Пени и Лидл. За плодовете и зеленчуците е малко по-различно, там се оценява колко от най-купуваните ябълки, ягоди, картофи, зелена салата, лук, репички, моркови, домати и краставици са месно производство, което стимулира икономиката и намалява вредните емисии при транспортиране. Между впрочем най-далечната доставка на масов зеленчук произвеждан и у нас е на лук от Еквадор.

Важен момент в оценката е наличието на екологични практики. Например само в Пикадили и Фантастико се продават хартиени и текстилни торбички. Обособени щандове за биопродукти има в Пикадили, Фантастико и Била. Контейнери за рециклиране на батерии има почти във всички.

Резултата:
В следствие на публикуваните резултати две вериги са проявили инициатива за диалог с WWF и подобряване на своята зелена политика, което значи по-добра храна при по-щадящи природата способи за производство. Догодина очакваме следващите резултати за да видим, в каква посока се развиват наште магазини и дали скоро ще можем да видим и у нас изравняване на разнообразието от зелени продукти и изравняване на цените им с останалите неусточиво произвеждани продукти – както е в развитите страни от ЕС.

Още любопитности покрай проучването и резултатите може да намерите тук.

И черешката на тортата. Оказа се че по новото on-line радио със звук и картина на БНР – binar.bg. Във вторни върви еко рубрика с интересни гости и доста музика. Ето тук може да гледате и чуете разговора с Константин Иванов от WWF България по темата с проучването.

Малко дълго може би и малко скучно, ама понякога така се получава когато човек се въодушеви и чак прегрее от кеф 🙂 Апък вие ако си мълчите и не давате критични мнения ще ставам и по-зле 😉


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.