Времето на вън, няма как да не се отрази на ежедневието ни, но може да се отрази и на домашния уют, въпросът е само дали промените ще са със знак + или –. Скорошните студове, снеговалежи и климатични шокове породиха големия въпрос: Какво ще стане като се стопли? Пред този въпрос е изправена цяла Европа и не само, предвид новината от предната седмица, че австралийския град Сейнт Джордж. Той опустя след като реката преминаваща през него, достигна рекордни нива. В момента в който стана ясно, че дигите няма да спрат водата, цялото население бе евакуирано. В града останаха само полицаи и спасители, както и 14метровото ниво на водата. Но да се върнем на нашия континент и да видим какво се случва тук. Може би най-поучително е да се наблюдава Великобритания, за които е ясно че голямата заплаха са точно наводненията и то не е само към днешна дата, заради тазгодишната сурова зима. Решението обаче едва ли е да се евакуира цялата държава. И тук идва новината от днес, за проекта амфибия.

Ако превозните средства могат да са амфибия, то защо да не могат и къщите да са? Е наистина могат и първото разрешително за строителството на подобен дом е вече факт в Англия. Мястото е р.Темза, Бъкингамшир, а целта на тестовата къща амфибия е да може да запази обичайния ритъм на живот на обитателите си дори и при покачване на водните нива. С тази задача се е нагърбило проектантското студио Baca Architects, които се занимават основно с крайбрежни къщи. Проекта се базира на дългогодишния опит на специалистите в студиото и на проучванията, които са правили.

Технологията едва ли е простичка, но пък принципа на който се базира звучи точно така. При сухо време къщата е здраво закрепена за земята, но при повишаване на водните нива, основите й позволяват тя да се превърне в “шамандура” и да се задържи на повърхността на водната стихия. С други думи, когато е сухо къщата си е къща, а когато е мокро повечко от обичайното, къщата започва да работи като кей.

На външен вид този дом от нов, плаващ тип по нищо няма да се различава от останалите в Бъкингамшир – обичайната за района фасада и скатен покрив. В същото време сградата, ще е не само плаваща, но и енергийно ефективна благодарение на засилените нива на изолационни материали и висококачествени стъклопакети. Градината също има своята важна роля, като първа линия на защита от прииждащите води. Тя ще действа като естествена система за ранно предупреждение от наводнение, с тераси определени на различни нива, които да се наводняват поетапно и по този начин да сигнализират за приближаващата се опасност. Първата тераса ще бъде засадена с папрати, втората с тревна и храстовидна растителност, а терасата която ше е на нивото на трапезарията ще е с най-високата растителност. Подобна стъпаловидност е полезна и за оттичането на водите след като нивата започнат да спадат.

Една наистина чудна къща, разположена само на 10м. от р.Темза, която въпреки чудатите си способности да плава не излиза много по-скъпо, само с 20 – 25% повече от подобен не плаващ вариант. Е разликата е тази, че след наводнение няма да ви се налага да я строите наново. Ами успех с плаването на тестовия дом амфибия, а на нас се надявам да не ни се налага да плуваме на пролет.

Благодатя на проектантско бюро Студио А + за насоките и съдействието при създаването на тази статия.


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.