Магията на книгите и филмите, е в това че човек може да види нови неща или познатите, но през чужди очи. За да разберем колко точно е разнообразен заобикалящият ни свят трябва да погледнем през погледа на самата природа. В случай, че никога не сте били кон, змия или птица ето ви възможност да станете за кратко или поне да погледнете от техния ъгъл на нещата.

Конете виждат прекрасно всичко с изключение на това, което е точно пред тях. С други думи губи им се образа който е между очите им и нещата през техния поглед изглеждат горе долу така:


Маймуните пък имат друга визия върху нещата. Зрението на голяма част от тях е като нашето с 3 основни цвята – червен, зеле и син (трихроматично зрение), а всички останали цветове са смесица от тези 3 основни. Работата е различна за маймуните от “новия свят”. В едно семейство на маймуни от Америка може да има 6 различни начина за възприемане на цветовете или по-скоро на цветна слепота. Така че нещата могат да изглеждат по един от долните начина:

Едно е да бягаш по земята, друго е да подскачаш по дърветата, а трето да летиш. Птиците имат доста разнообразен поглед над света, дължащ се на допълнителния четвърти рецептор който имат в окото (бозайниците имаме по 3). Той им позволява да възприемат ултравиолетовата светлина. Най-шарено виждат нещата гълъбите, които разпознават милиони нюанси. Поради товза огромно разнообразие на цветове в което живеят птиците, зрението на хората може да бъде описано като далтонизъм. Освен многоцветното зрение, друга особеност на всички птиците е, че те виждат слънцето синьо или приблизително така:

Още малко любопитна информация за птиците може да прочетете тук.

Котките и кучетата нямат силно зрение. Те разчитат в най-голяма степен на слуха и обонянието си. Всъщност и двете животни са далтонисти, като котката в по-голяма степен. Въпреки това те си имат други достойнства в сравнение с хората. За разлика от нас имат по-добро възприятие за перспектива и дълбочина, а виждането в тъмното е най-голямото им предимство.

Може би не ги харесвате, но те наистина са от друга вселена, включително и по зрение. Змиите имат най-топлата гледна точка върху живите неща. Причината е в във инфрачервеното им зрение, чрез което образите се превръщат в топлинни диаграми:

Всъщност змиите имат 2 чифта очи едните са “топлинните”, а другите са подобни на нашите.

А за насекомите … e те вече са над възможностите ми, но за защитниците на домашната муха мога да предложа нещо тук.

Толкова за чуждите погледи, а ние дано съумеем да запазим нашите бистри 😉


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.