Вече всичко е зелено и града усилено се готви за предстоящото лято. Безспорно топлите сезони са любими на мнозина, защото позволяват всяка свободна минута да бъде използвана за занимания на открито. Едни се разхождат, други, карат велосипед, трети четат или пък си правят пикник, вариациите са наистина много. Много са идеите, желание не липсва, но често пъти предвид ежедневните си ангажименти, прекарваме времето си предимно на закрито. Ето защо според мен е изключително важно, там където основно пребиваваме, да се чувстваме уютно. За тези които обичат зеленината на топлите сезони, предлагам една алтернатива, една възможност за това, да усещат край себе си постоянното присъствие на пролетта и лятото. Няма да говоря за климатични системи, макар и те да имат своята важна роля, както за уюта, така и за “живите” стени. Точно така стени от живи растения, ето за какво ви говоря:


Предимствата на този вид интериорно озеленяване са няколко. На първо място, това е чудесен начин да вкарате природата в дома си без да губите от площта на жилището си.

Не може да замени къща с двор, но пък да си признаем, че ангажимента към една външна градина е доста сериозен: поливане, косене, подрязване, плевене, копане, пръскане и накрая пада една хубава слана и честито. Така че за по-мързеливичките и тези които обичат да се любуват на природата, без много да се потят за нея, това е добра алтернатива.

Ако сте от късметлиите които обитават съвременни жилища тип – складова площ, нека ви зарадвам, че такива “живи” стени могат да се организират и в подвижен вариант. Така че една такава зелена стена е чудесна алтернатива за отделяне на дадено пространство от жилището.

И осен това, на кой не му е приятно да смае гостите си с нещо подобно. Аз лично, до сега не съм срещала подобно интериорно озеленяване на живо. Честно да си кажа, ако някой от вас направи подобно нещо в дома си .. моля, моля, моля поканете ме на гости или поне ми пратете някой друга снимка да “облагородите” моята душичка. Надявам се, че се договорихме.

Що се касае за бизнеса, безспорно едно подобно зелено интериорно решение може да донесе дивиденти и за него. Няма работодател, който не иска по-голяма производителност на труда, а както сочат изследванията един от важните фактори, за нейното повишаване, е добрата работна среда.

Хотелите, ресторантите и обикновените кафенета, също могат да инвестират в подобна “жива” стена. Поне за Варна, не знам да има подобно вътрешно озеленяване, та затова си мисля, че в условията на криза това е един силен коз за задържане и привличане на клиентела.

Остава ни само да си пожелаем работодателите и предприемчивите собственици на заведения, да са малко по далновидни и заедно с прохладата на “Заведението е с климатик” да ни подарят и зеленина на закрито. Току виж след някой друг месец се появят поне едно – две подобни местенца, разбира се може и повече.

За тези, които вземат наистина присърце идеята ето от къде могат да получат малко повече информация:

www.livingwallart.com


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.