Съграждани варненци, вече нямаме извинение, ако не изхвърляме разделно боклука си: завода край Езерово е вече факт. За тези които не са чули, завода край с. Езерово за преработка на битови отпадъци най-после е готов. След епопеята започнала през 2007, 4 години по-късно боклука на варненци вече ще бъде разделян и рециклиран, е поне по-голямата му част. Разбира се важно условие за целта е всичките 300 – 350 тона смет които бълваме дневно, да бъде изхвърляна в, а не около контейнерите за смет.

Как ще се случват нещата. Събрания боклук ще бъде стоварван в завода, след което се групира автоматизирано и ръчно. Дискриминирани са само строителните отпадъци и автомобилни гуми, които няма да намерят място в предприятието изградено по германска технология. Групирането е стандартното: биологични отпадъци, хартия, картон, полиестер, РЕТ и полимери, цветни метали, черни метали, стъкло. От биоотпадъците ще се прави компост, който ще бъде продаван. В случай, че настоящата технология бъде надградена ще може да се усвоява и биогаз, който се отделя при обработката на органичния боклук. От един тон биоотпадъци, ще се генерират 95 м3 биогаз, който може да се използва за покриване енергийните нужди на завода, а остатъкът да се използва от националната електрическа мрежа. Разбира се срещу съответното заплащане. Но ще говорим за това когато се случи.

Всичкия друг боклук попадащ в една от горните категории (хартия, метал, пластмаса, стъкло) ще се продава на предприятия, които да го рециклират. Онова което не попада в изброените групи ще бъде депонирано на сметището в село Въглен. За целта неговата площ ще бъде увеличена с 30 дка за да поема около 105 т. ежедневно (30% от всички боклук на варненци не подлежи на сегментиране от завода).

За тези на които им пука за сметището “Земя” решението е просто: изхвърлят по-малко бклук, като заменят силно опакованите стоки с такива в насипно състояние, пазаруват на едро, не използват стоки за еднократна употреба, купуват продукти с опаковки, които могат да се рециклират и т.н. Варианти има и се надява скоро да стане дума и за тях. Проблема обаче е, какви доводи да посочим на онези, които не се замислят много за екология и други подобни врели не кипели. Довода е един: финансов. Ако до сега общината е плащала около 6 лв./тон депониран отпадък, то сега ще се плаща на завода в Езерово по 79 лв./тон. Разбира се тези 6лв./тон не са константа, предвижда се до 2014 да станат 50-70 лв./тон, но и 79-те лева нама да стоят замразени. Изводът е, че варненци ще плащаме по 27 хил.лева на ден, 8,5 млн. годишно. Чудя се ако всеки един от нас ограничи боклука си до такъв, който може да се рециклира, колко ли милиона ще спестим и в какво бихме си избрали да се инвестират тези пари: в пътища, паркове, учебни заведения, културни центрове. Се ще измислим нещо, важното е повечето да направим първата крачка. Дали сме готови? … време е велик ден идва 😉

Ако сте ентусиасти ще продължа с няколко статии за „качествения” боклук.


| RSS feed for comments on this post

2 коментара

  1. 1 Илиян
    2011 май 27

    Чудесна статия! Браво, продължавайте в същия дух! 🙂

  2. 2 Антовата
    2011 юни 03

    Благодаря, ще се постарая 🙂