Лято е и предполагам първата асоциация, която свързвате с въпроса: Колко минути го правите? е доста гореща. Но не, няма да говоря за секс, ще иде реч за нещо също толкова важно за летния сезон, без което не става: хигиената. Предполагам, че леко ви разочаровах, но дано инфото по-надолу ви запази здрави през лятото за да може да му се насладите на макс.

Та аз си знам основните хигиенни правила, предполагам повечето от нас ги знаем, обаче в детайла поне при мен нещата малко ми куцат. И така си зададох два въпроса: Колко дълго го правя и правя ли го както трябва. Някога чудили ли сте се колко време трябва да си миете ръцете за да има смисъл от това и накрая те да са наистина чисти. Сигурно, не ама пък въпроса е важен, аз лично доскоро не бях се замисляла, но в края на краищата ако правим нещо нека то да е както трябва нали.

За да е качествено миенето на ръце трябва да продължи минимум 20 секунди, така шанса да избиете повечко микроби е доста голям дори и да не използвате специален дезинфекционен сапун. За тези 20 секунди, ще изтрепете около 90% бактерийки, стига да го правите както трябва. От харвардската катедра по медицина препоръчват следното:
1. Разнесете сапуна върху ръцете
2. Измийте отгоре
3. Измийте върхът на пръстите
4. Измийте ноктите
5. После палците
6. И накрая между пръстите
Спазвайте тези правила, и после си хапвайте спокойно пържената цаца и картофки с пръсти. Разбира се не прекалявайте нито с цацата, нито с миенето, защото в тези 90% микроорганизми, които измивате все се спотайват и някои други полезни за имунитета елементи, които отмиваме. Та без вманиачаване нали.

От цацата директно към зъбите, стига да няма и десерт след рибата 😉 Миенето на зъби е тънка работа, което показва и статистиката 70% от нас не го правят правилно, достатъчно често или пък дълго. Относно времетраенето на четкането, има ширеща се заблуда, че трябва да трае поне 3 минути. Часовете проучвания и изследвания в Нюкасълския университет са доказали, че трябва да си мием зъбите около 2 минути. По-дългото им четкане може да доведе до увреждане на емайла и венците. И при миенето на зъбите критериите за добро почистване са правилната техника и натиск. Относно натиска зъболекарите признават, че е трудно усвояването на правилния натиск, който да измива плаката, но да не наранява емайла и венеца. Препоръката на проф. Питър Хейсман е малко странна, но пък не коства много усилие. Натиска с който трябва да се четкат зъбите е същия като натиска от теглото на 150 грамов портокал. Затова единия вариант е да си сложите портокала върху зъбите и така да усетите правилната сила, а другия е докато си миете зъбите да държите в другата си ръка портокала. Едва ли е удобно, но поне ръката ви ще ухае на портокал и току виж сте си измили зъбите правилно. Относно техниката може да видите клипчето по-долу. И накрая не забравяйте:
1.Мийте зъбите 2 пъти дневно – сутрин след закуска и преди лягане
2. Правете го за 2 мин.
3. Четкайте, а не търкайте – по възможност под ъгъл от 45 градуса
4. Започвайте всеки път от различен край на устата
5. Сменяйте четката си за зъби на 3 месеца
6. Ходете на профилактични прегледи 2 пъти в годината.

Има още какво да се каже за: Колко време го правите? но за да не стана твърде протяжна, ще приключа с миенето на плодовете и зеленчуците. Тъй като сега е сезона на повечето свежа храна аз поне смятам да се възползвам. Единственото, което не трябва да се забравя е миенето на плодовете и зеленчуците, ако ще ги белим измиването следва да е преди и след обелването. Относно времетраенето правилото е следното: докато ви заслепят от блясък. Все пак, човек е това което яде 😉 Приятно похапване и не забравяйте да използвате водата по предназначени, а именно за удоволствие и здраве – джакузита, яхти, сърфинг и т.н.


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.