Образованието винаги ще си остане най-важния приоритет на всяко общество, то дава знания, създава принципи, приучава към навици, интегрира, учи на толерантност, възпитава. Всичко това в комбинация ни позволява да се грижим сами за своето здраве, благополучие и щастие, а когато индивида е съзнателен, тогава и обществото става такова. Истината е в простичките неща. Ето и едно простичко решение за това как най-лесно да учим и научаваме.

Всеки който се е захващал с ученето на език знае, че водещо за успеха на това начинание е практиката. Това всъщност е основен принцип при научаването на всичко. В този ред на мисли, ако искаш да научиш японски, най-добре иди в Япония. Обучението е най-ефективно когато си в подходящата среда за това са измислени езиковите лагери за деца и младежи и обмяната на опит чрез командировки в чужбина. С тези умни заключения стигнах до решението на един много градски проблем: трафика и лошото качество на живот. Двете безспорно са свързани особено в страни като нашата, където електромобилите ще се появят по-масово, живот и здраве след около 20 години (+/- 10).

Знаем че автомобилите са шумни, замърсяват въздуха който дишаме, причиняват тежки физически повреди и не само – 35% от загиналите по пътищата са пешеходци. Е аз имам автомобил, но имам и велосипед. Схванахте ли на къде бия, ами бия към Холандия.

Когато сме деца, родителите ни пращат да учим в училище, на курсове и школи и по летни еизкови лагери в чужбина.Когато сме студенти университета може да ни съдейства за да идем в чужда страна за да учим там известно време. Ставайки част от трудовия пазар, работодателите организират обучения и пращат служителите си по командировки. А какво можем да направим ние самите за себе си и за околните? Можем да идем на почивка и да поостанем по за дълго. Предлагам ви и най-вече – пожелавам ви да имате възможност да идете в Холандия и да поживеете там, да усетите духа на тази уникална страна и да научите колкото може повече от холандците: кулинарни рецепти, начин на общуване, на работа и най-вече на транспортиране.

В Холандия има около 35 000 км. вело пътища, говоря за велопътища защото те изглеждат така:

Ако някъде свършва това ще е нейде в безкрая.

Наскоро чух история за съсед на мой приятел. Една вечер човек се прибира и паркира колата си, проблема е че на сутрента не я намира и обявява за открадната. Не знам дали на вас ви се е случвало да не можете да откриете колата си в морето от автомобили, но представете си има един коренно различен свят на само 2000 км. от тук където човек може да има проблем с откриването на велосипеда си, което е разбираемо предвид това, че паркингите за велосипеди изглеждат така:

Едно голямо УХА за задния план на снимката 😉

В Холандия е чудата страна която броя на велосипедите е приблизително равен на броя на населението, с други думи говорим за около 16 милиона на площот от 41 000 кв.км. Ако сте се запътили на там, свиквайте с подобни гледки:

Не знам във Варна колко са за година вдигнатите автомобили заради неправилно паркиране, но в Хага май ни бият по бройка, макар там да става дума за неправилно паркиране на велосипеди – 2400 броя от август до ноември тази година. Е как мислите, дали ако идете там за месец два няма да се влюбите в карането на велосипед?

Предлагам дружно да командироваме нашите кметове, общински съветници, народни представители и който още трябва за месец, два, дори и повече стига само да вдъхнат от тази велокултура. Току виж ни огрее и нас българските гражданчета и успеем да намерим златната среда между автомобилен и велотрафик … ако ли не поне управниците ще свалят някой друг килограм. Контра мярката е ние с вас да се командироваме там и да се насладим на равнинна Холандия и истински градски велосипеди – нямииии.

А после, после всичко ще е възможно.

Забравете за зимата, забравете за грипа и се движете! Движете се в правилната посока – вашата или към Холандия 😉


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.