Август е най-отпускарския месец, по неясни за мен причини. Но кой се дърпа от почивка? Не и аз. За това този месец ще го давам малко по-леко или по-точно доста по-леко от обичайното. И така погледа ми се спря върху кравите и летните новини покрай тях. Бързам да отбележа, че няма да става дума за развалено прясно мляко. Новините идват от ARK-Genomics Roslin Institute в Единбург. Учените са на път да намерят екологичен еквивалент на петрола и решението се крие в кравите. Едрият рогат добитък, безспорно става за впрегатно животно, но не това е начина да заменим петролните горива. А темата за горивата винаги е актуална през най-отпускарския месец, когато цените им неизменно вървят нагоре. Казуса покрай Лукойл пък добавя допълнителна стойност на моята кравешка новина:

Учените в Института в Единбърг изследват съдържанието на стомаха на кравата, в търсене на един ензим, този който спомага за разграждането на поетата трудносмилаема растителна маса. Изследователите считат, че ако идентифицират този ензим, това ще е ключа към освобождаването на нов вид енергия от разлагането на твърди частици, като дървесина и растителност, които ние хората не можем да усвояваме.

Идеята на практика е ензима да бъде използван в пречиствателни станции за отпадъчни продукти, където ще бъде използват при химична реакция с отпадъците, крайния резултат от която ще е гориво заместващо това от нефт. Надеждите на учените са, че след като изолират ензима от кравите ще могат да създадат устойчиви алтернативи на нефтохимически продукти (не само горива но и широка гама от химични продукти).

Е надявам се от днес да гледате с други очи кравата срещу вас, не само като бифтек или кофичка с кисело мляко, защото точно това невинно говедце, може да ни отърве от Лукойл … може би.


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.