Красиво, но токсично

Ако нещо е красиво, то не означава задължително че е добро. Много често визият подвежда и не говоря само за нас хората, за стоките и продуктите. Като чели наистина подражаваме доста добре на природата, която също крие зад най-красивите неща, доста неприятни неща.

Отиваме на плаж директно в Бъкстън, Англия. Сигурно ще си каже – плаж и Англия, две несъвместими места, но вижте само тази лагуна:


Изглежда наистина страхотно, като водата на тропически остров и мнозина се изкушават да поплуват сред тези омайни води. И кой би повярвал, че в под тази красота се крият най-разнообразни боклуци: стари коли, пластмасови бутилки, трупове на умрели животни и т.н. Всъщност основния проблем обаче е друг, това е стара кариера, която все още пази спомена за добивите правени тук и разбира се химичните следи от тях. Започвам от безобидното ниво на pH на водата, което е само 11,5. Е нека спомена, че здравата кожа има киселинност между 5,5 – 6 и това са норманите нива, като някои зони на тялото се радват и на по-ниски нива. Та 11,5 идва грубо … двойно по вкиснато за кожата, което може да причини раздразнение на кожата и очите, да ви донесе гъбички, стомашни проблеми или инфекции като кандидоза. Но най-хубавото е, че може да се поизбелите, защото все още има и високи нива на белиа. Познайте сега какво е нивото на pH на белината – ами да 12,5.

Това което на мен ми направи впечатление обаче, че българите и англичаните наистина си приличаме много и то не само по страстта си към плуването и морето, а и по неспазването на големи табели с надпис „Внимание, опасно!“ Е такава има и на красивата токсична лагуна, но това не спира желаещите да поплуват. За това английските власти вдъхновени от нас българите и от нашето „Черно море“ предприемат сериозната стъпка да боядисат водата на кариерата-лагуна в черно.
P5

Надявам се този цвят да накара посетителите плувци да се замислят върху табелата. Въпросът обаче е дали ние да излеем малко белина в нашето Черно море, или можем все пак да използваме не морето, а кошчетата за своя боклук.
P6

Хубав плажен уикенд!


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.