Не знам далии и вие сте забелязали, но поне при мен разделно събрания боклук ми говори и то доста. Е не буквално, но почти. Огромната част от това което изхвърлям е пластмаса и найлон – основно опаковки на различни продукти (да не кажа единствено и само). На седмица една нормална пазарска чанта пълна с опаковки отива в жълтия контейнер. Може би пазаря неефективно: малки разфасовки, нездравословни храни. Сигурно, обаче и за такива като мен си имало начин, който даже решава и част от проблема за тези които пък изобщо не си изхвърлят разделно боклука и онези които изобщо пък не го изхвърлят в контейнери. Решението е Aaron Mickelson – дизайнер който измисля не просто дизайн. Той има страховито добра идея за това как продуктите може да са опаковани, но безотпадни. Ха сега зачудихте ли се. Признавам и на мен ми трябваше малко повечко време да осмисля и разбера онагледените примери по-долу. Ето ги и тях.

Започвам с нещо лесно за възприемане, докато сетивата ви свикнат с новата идея. Пакет торби, но без пакет:

Последната торба е опаковката, като върху нея е напечатана търговската информация, така щото продукта да е привлекателен и информативен за потребителя.

Продължаваме с кутии, които по атрактивен начин привличат окото и обясняват какво ще се случи с картинките след като измиете новата си кутия.

Всичко си е написано и ясно, поне до първата струя вода:

Моят личен феномен е опаковката на Нивея, мигах известно време преди да схвана:

Да, ако не успявате да извадите сапуна от опаковката му не се притеснявайте. Най-вероятно тя ще си отиде в канал заедно със сапуненката от измитите ви ръце. Чиста и безотпадна работа.

И докато сме на тема чистота, ето ви и перилен препарат, който привидно е опаковано, но всъщност опаковката изчезва без да се усетите:

Е аз отивам да изпия един чай, не толкова екологичен и неопакован, но пък има време всичкия чай да започне да изглежда така:

Категорично има решение на боклука, дори и за такива които си мислят, че цветните контейнер имат една едничка цел – да освежат и разкрасят с цветовете си квартала 😉


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.