Вчера беше страхотен ден за каране на велосипед. Е аз пропуснах тази възможност, но до края на ноември възможности за каране на колело много. За онези които са позабравили удоволствието от карането на велосипед, и за тези които никога не се престрашиха да пробват, ще кажа – не се лишавайте от това удоволствие! Да си призная, много обичам три неща: карането на автомобил (но за жалост е малко анти-еко), ходенето до предела на силите или на надморските височини (с други думи по планините) и карането на велосипед. Първото избягвам поради обясними причини, второто не мога да практикувам много често, но третото … това ми е малката градска радост. Обаче спор няма, за да изпита човек удоволствие от нещо, трябва да ги има условията. А те са на първо място изряден велосипед, на второ – мераклия да кара и на трето място – инфраструктура.

Разбира се първите две всеки сам избира кога, как и защо, но последното е продукт на усилията на общността в която живеем. Едва ли има човек, който да не знае за ежемесечните вело шествия, под надслов “В търсене на изгубената велоалея”, които се организират всеки последен петък от месеца във Варна. Още веднъж моите искрени благодарности към Вело клуб “Устрем” за тази тяхна инициатива. Но днес няма да ви занимавам с велосипедната алея. На прицел поставих вело стоянките из Варна. В случай, че не сте ги забелязали, аз ще ви насоча към тях.

Ежедневието ми е малко рутинно, ходя на една и съща работа, пазаря от едни и същи места, посещавам определени заведения и пътувам по няколко основни маршрута. Та в тази част на града, която основно обитавам аз мога да ви посоча 9 места където да паркирате велосипеда си.

Започвам от единствената верига супер маркети, които имат еко политика и логично имат и вело стоянки. Магазинът, който аз посетих е Пикадили Окръжна. Ако застанете с лице към входа му, отделеното специално място за вело паркинг е в дясно. Има 5 места за велосипеди, от които едно вече беше заето.

Следваща спирка, кръстовището на Икономически университет. Е самия университет няма вело стоянка, но за това пък малкото кафене-сладкарница “Кифличка” има. Ще откриете това приятно местенце по оранжевия велосипед с бял кош, паркиран отпред. Това е точно по диагонал на ИУ – Варна. Местата за колело са 3, но ако посетителите каращи велосипеди се увеличат, вероятността да се появят и още места според мен е голяма.

Продължавам с третия по ред частен паркинг за велосипеди, който е безплатен, за разлика от частните такива за автомобили. Ако поемете от градинката на Севастопол в посока Община Варна, малко преди кръстовището на отсрещната страна на бул.Сливница ще видите автобусна спирка и леко зад нея се спотайва стоянка за 5 велосипеда. Овации за този магазин за осветителни тела и колегата велосипедист в екипа им.

Право на горе към Община Варна. В дясно от входа на сградата се намира паркинг за над 10 велосипеда. Е аз не намерих нито един, навярно поради късния час в който снимах, но оптимизма остава жив. Надявам се все някои общински служители да ходят на работа с нещо по екологично от автомобил.

И като съм тръгнала по обществени институции, ето ме и пред съда на пл.Независимост. И тук няма никой възползвал се от паркинга за колела, но в работно време може би е по-друго положението.

Следващата снимка, не е за хора със слаби сърца, контраста с предходните две е наистина фрапиращ.

Плувен комплекс “Приморски”. Нека младежта спортува, и не само тя. В час пик, паркоместата не до стигат не само за автомобилите в района, но и за велосипедите. Често пъти оградата на плувния комплекс също се ползва като вело стойка.

След толкова обикаляне, нормално е човек да се отбие в някой плажно заведение, това което избирам аз е Cubo. Не само местоположението на заведението е добро за велосипедистите, но и условията. Капацитета на заведението е не лош – е две вело стоянки за по 5 бройки всяка.

И накрая завършвам с входа на Морската градина и сградата на Радио Варна. 5 места и денонощна охрана, мечтата на всеки яхнал колело.

Това беше разходката за днес. Надявам се да съм изпуснала все някое местенце из Варна където има предвидени паркоместа за велосипеди. Ако е така, надявам се да споделите, за да закръглим бройката поне на 10, а догодина на 110 😉


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.