Днес е 111 ми публикация в eko-exo.com и понеже има нещо магично в тези три единици, реших да продължа в същия приказен дух и да ви запозная с една жива къща. Ако обичате да търсите четирилистни детелини на покрива на дома си, това е вашето място.

Къщата Дюна е разположена на морския бряг – Атлантик Бийч, Флорида. Единствената причина да я забележите сред естествените морски дюни, е че тя е доста по-раззеленена в сравнение с пясъчните си роднини. Това пък я прави доста по предпочитана за слънчеви бани в сравнение с нагорещения пясък. Но предимствата и едва ли свършват с това. Нека да я разгедаме.

От видяното трудно бих заподозряла, че къщата Дюна е построена през 1975г. Като повечето хубави неща, така и този зелен дом е създаден случайно. Архитекта на проекта Уилям Морган е трябвало да направи къща върху дюната, но попадайки на това място естествено се появява идея, къщата да не е над, а под хълма. Но не само идеята е закачлива, а и самата реализация. Двата големи симетрични прозореца поставени върху затревените стени, често са оприличавани на жабешко лице. И до тук с шеговития тон, защото къщата Дюна е доста практична. Следвайки естествения релеф на терена и поставена вътре в хълма се спестява електроенергия за отопление през зимата и за охлаждане през лятото. Не е никак шеговита и цената. Срещу 1,4 млн. долара тези два апартамента на сред Флорида са ваши. Е може да се наложи да спестявате 1 – 2 години за този зелен дом на брега на океана, но пък усилието си заслужава. В случай, че нямате желание да напускате татковината, съм убедена че и по нашето черноморие може да си спретнете нещо подобно.

Ами това е, нека не спираме да мечтаем и да ценим красивото. Току виж съумеем да претворим по негово подобие и собствения си свят.


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.