Лятото упорито ни избягва, но това не означава, че не трябва да сме подготвени когато ни връхлети с пълната си сила и с над 30 градусови температури. Нека днешната ни подготовка за истинския летния сезон да започне от очите.

През топлите летни дни поне на мен ми пречат основно две неща: дългата коса и яркото слънце. Кралския колеж по изкуства им е намерил лесното, сдобивайки се с модната прическа може да помогнете на очите си без да вредите на природата. Слънчевите очила се възприемат като неизбежното зло: пластмасови (петролни) рамки или пък метални (енергоемки). Изборът е прост здравето на очите или това на природата. Никого не упреквам ако избира първото, въпреки че и шапките са приятна алтернатива. Така или иначе край на спора и на дилемата кое здраве е по-важно личното или това на планетата. Слънчеви очила от коса, може да ви звучи малко гъделичкащо, но в никакъв случай не е невъзможно. Кралския колеж по изкуства го прави. Във Великобритания средно на година се изхвърля над 1 мил. паунда коса (или приблизително 500 000 кг). Представете си колко коса на година бива изхвърляна от цялото бързо увеличаващо се население на земята. Бизнес с добър потенциал стига да знаеш как да превърнеш крехките коси в устойчива структура. Това става с биосмола, която се произвежда най-често от слънчогледово олио и други естествени продукти, поради което не е токсична. Така рамките направени от сплав: коса и смола са напълно биоразградими. Идеята звучи страхотно и дано крайния продукт не с висока цена само защото е еко.

От слънчевите очила към водната шир. Аз не съм фен на джетовете, обичам плуването и стария начин за предвижване по вода – с платна. Но всъщност най-стария начин за предвижване е ходенето по вода. Е новите технологии са една крачка по-близо, вместо ходене по вода предлагат нещо като подскачане по нея. Става дума за AquaSkipper, всъщност вижте сами:

AquaSkipper не замърсява въздуха или водата, но най-хубавото е че е безшумен. Всъщност това е нещо средно между самолет и кораб, защото се състои от две подводни крила и пружина от фибростъкло, позволяващи ви да се плъзгате по водната повърхност. Машинарийката няма двигател и се задвижва единствено от човешката сила. Цялото движение се извършва от силата на подскока и пружината (виж повече тук http://www.inventist.com/aquaskipper/how-does-the-aquaskipper-work.php)

AquaSkipper е направен от самолетен-клас алуминий, което прави цялата конструкция много лека, не повече от 12 кг. Освен това машинарийката е и сгъваема и може да се побере в по-голяма пазарска чанта. Скоростта, която може да достигнете не е феноменална, но е достатъчна за да усетите вятъра – около 8 м/сек. Най-важното е, че горите само собствените си калории, не шумите и не замърсявате. Само не забравяйте плажното мляко против изгаряне.


| RSS feed for comments on this post

One Response

  1. 1 Антовата
    2011 юли 04

    „Време за море“ на Акага: http://www.youtube.com/watch?v=qV3Myj_0Jlc.
    Добро утро и супер седмица от мен и от тях 🙂