След Рождество оставаме на магическа вълна. Създаването и раждането на нов живот е нещо наистина свято и велико. Дълго време е било и необяснимо. В този дух и продължавам – създаване и мистика. Две понятия обединени в едно име: Esref Armagan. Той е турски художник с изложби в Италия, САЩ, Холандия, Китай, Чехия и др. Роден през 1953 напълно сляп, Есраф Армаган никога не е виждал светлина и цветове. Нещо толкова естествено за нас и толкова чуждо за хората родени без зрение, но не и за Армаган който рисува в ярки цветове, познава сенки и най-необяснимото има усет за перспектива.


По дефиниция, перспективата е: графична проекция на тримерни обекти върху равнинна повърхност, която наподобява начинът, по който те се възприемат от човешкото око. До тук добре, ако имате очи, но как човек който никога не е виждал успява да рисува в перспектива. Любопитен въпрос за много учени, който завежда Армаган в САЩ за да му бъдат направени редица тестове и изследвания. Да той е напълно сляп

и въпреки това рисува завидно по-добре от много виждащи.

Есраф Армаган започва да рисува с молив върху лист хартия когато бил на 6. Започнал за собствено удоволствие и от любопитство към света и това какво може да създаде сам, без чужда помощ. По своя смисъл изкуството е точно това: опознаване на света и изразяване на твоето виждане за него. С времето той открива цветовете, а с тях и маслените бои. Техниката която използва е сложна и бавна: първо работи с един цвят, остава боята да изсъхне (което отнема няколко дена или седмица), след това нанася следващия цвят (остава да изсъхне), после следващия и така до завършването на платното. Днес техниката му е подобна, но доста по-бърза защото работи с акрилни бои, които съхнат почти моментално.

Днес той продължава да е загадка за света – един незрящ художник изобразяващ света реалистично без да го е виждал, поне не с очите си. Както той самия казва „мога да видя повече с пръстите си отколкото доста хората със зрение могат да видят със собствените си очите“. Невероятно, но той успява да пресъздаде „видяното“ ярко, обемно и в перспектива.

За по-любопитните ето и едно видео което е на английски, но си мисля, че не е нужно да знаете езика за да разберете посланието.

Чудни създания сме ние хора, наистина – Честито Рождество!


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.