Менюто с главно „М“

Всеки понеделник трябва да е като закуска: Свеж, тонизиращ и даващ сили за цялата седмица. Е днешният понеделник ще е наистина вкусен и даващ сили с рецепта за най-здравословното меню, което може да изпробвате още тази седмица. След като Европейската агенция по безопасност на храните събра 44 000 предложения за най-здравословните хранителни вещества, тя успя да избере 222 от тях и да ги определи като най-полезните. А след като човек разполага с тези 222 най-здравословни и ценни хранителни вещества останалото е лесно, особено ако си “Leatherhead Food Research”. За една седмица екипа на независимата английска организация за изследване, стандартизиране и нововъведения в областта на храните разработи най-здравословното меню, което за разлика от повечето полезни неща звучи доста вкусно.

Започваме с Терин от прясна и пушена сьомга. Това е нещо като пастет с едри парчета в него, чиито основни достойнства са алфалиноленова киселина и омега 3 мастна киселина – полезни за работата на мозъка и сърцето.

Терина се поднася заедно със зелена салата овкусена със зехтин Extra Virgin, който бори холестерола.

Хлябът трябва да е пълнозърнест богат на фибри, фолиева киселина и арабиноксилан (известен антиоксидант). Нека имаме предивд, че от 222 елемента – 17 са фибри, така че не се лишавайте от хубавия хляб в менюто.

Е не оставайте само с хляба, специалистите препоръчват като основно ястие пилешко запечено със зеленчуци и леща, които ще ви дадат нужните желязо, витамини и минерали.

Е тези които не ядем месо, мисля че успешно ще го заменим примерно с едни хубаво кюфтенца от грах.

Десертът е пудинг от кисело мляко, който е полезен за холестерола, работата на червата и контрола на кръвната захар.

Напитките също са важни за набавянето на остатъка от ключови хранителни вещества. Предложението е комбинация от боровинка, бъз и малини, които доставят енергия, витамини и електролити.

И на края менюто включва вода, без която рискуваме най-малкото дехидратация в тези жеги.

Най-любопитното е, че това меню е разработено да се предлага по време на самолетно пътуване. Поне на мен не ми предстои скоро да летя, но пък не ми пречи да си пожелаем приятно прелитане през тази седмица, към заветните почивните дни.
Източник: Дневник и Huffington Post


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.