begining
Вече мина малко повече от година и реших както се казва „да запретна ръкавите на потника си“ и да довърша тази публикация. Мисля, че все още си е доста актуална и полезна на всички онези избрали да спестят на природа и родните сметища около 1 тон използвани памперси.
0

Излизайки в 45 дневния болничен преди раждане основното ми занимание бе не да правя йога за бременни и да подготвям дома за бъдещото отроче, да и това правих но приоритета бе друг: Избора на многократни пелени. Явно всеки хормоните го блъскат в различна лудост, та моята бе тази. Две изречения за хората които за пръв път се сблъскват с „многократните памперси“ – не не става дума за тензухени пелени боднати с безопасна игла и безумно пране на ръка. Това вече са само спомени от нашите мили майки и баби. А сега нека задълбаем в тематика за достойнствата и недостатъците на тези модели и марки, които аз имах удоволствието да ползвам.
Както вече споменах, бях изпаднала в лек несвяст кои са най-добрите многократни пелени за моето първо дете. Човек без опит и без никакви социални контакти с други бъдещи или настоящи майки ползващи подобни чудесии не е трудно да се шашне. Но след известно отрезвяване зачеркнах всички схеми и калкулации между които се лутах и реших като за начало да купя по една бройка от всеки познат тип, а именно: пелени тип „джоб“ (марка Alva и Fuzzibunz), „всичко в едно“ (марка Pop in), и непромокаеми и бамбукови гащички (марка Bambinex). Всички модели са „универсален размер“ – стават от раждането до махането на пелените. Или най-грубо диапазона е 3.5 – 15 кг. Тъй като моя юнак се роди 3 кг., а на изписването съвсем нормално бе 2.800 кг., то в началото бях на еднократни (имаше и една друга риванолна причина поради която не успях да ползвам от самото начало многократните). Както и да е, оказа се, че пъпа и падането му изобщо нямаха нищо общо с отлагането на старта както си мислех в началото. Даже бих отбелязала, че еднократните бяха по-лошия вариант за не падналата пъпна връв, но това е моя опит и една леко в страни тема. И без да се отплесвам казвам директно – почнах с многократните пелени някъде около 15-тия ден +/-. В това отношение Pop in ме изненадаха, защото стават спокойно и за новородено с нашия калибър.Виж за другите марки горе долу си спазват килограмите за долната граница, за горната все още не знам пък и се надявам да не се налага да разбирам, а скоро да почне сам да си ходи на гърнето. Сега ще се опитам малко по-схематично да посоча плюсовете и минусите, че пак станах хипер многословна, а от опит знам, че времето тиктака, а информацията е много.

Особености на многократните пелени – материите:
1. Микрофибърните – съхнат бързо, което е плюс за нощния сън тъй като след първото пишкане остават почти сухи, като говоря за комбинацията им с „въгленовите“ подложки. Всъщност „сухотата“ след напишкване е и плюс и минус зависи от ситуацията и гледната точка. Все пак нали идеята е детето да не свиква да си върши нещата в гащите и бързичко да се отучи от този ранен навик, който ние сме му наложили. И един недустатък лично в моя случай – много трудно с напипва установявам лятото дали е напишкан или не, варианта бе по-скоро помирисването.
Евтини са и акитата се изпират супер лесно и не остават петна дори и зимата когато няма слънце да ги избели. Както казах – евтини са, но пък основен недостатък е че материята която е в досег с дупето е синтетична и при притеснения за чувствителна кожа и алергия, по-добре да се въздържайте от този вариант.

2. Бамбук – естествен материал, и сравнително екологичен (е все пак има значение и кой е производителя ;)). Не е алерген като микрофибъра, попиваемостта му е с до 70 – 80% по-голяма от тази на памука. Държи влажно, което кара детето бързо да ви даде сигнал в случай, че сте се разсеяли да го проверите и преобуете. Между другото, при мен бебто почна да чувства дискомфорта от мокротата чак като се усети човек – някъде след 6-тия месец.

3. Лен – за съжаление е те това чудо ми убягна и нямам наблюдения, ако някой ме допълни ще е страхотно. Със сигурност не е притеснителен от към алергии, за попивателните му способности обаче не знам.

Особености на дизайна:
Ластиците
Моите наблюдения и на още една еко майка с която сме коментирали е, че ластиците на пелените тип джоб от Alva, са по-стегнати от тези на EZ baby. Което в началния етап може да е положително, но някъде към четвърти – шести месец (в зависимост от индивидуалното развитие на всяко бебе) е вече притеснително тъй като почват да оставят неприятни зачервявания. Тук трябва да спомена и Pop in-те, но в малко по-различен контекст, а именно новите и старите поколения и разликата между тях. Ластиците около крачетата са супер, двойния борд гарантира доста добра защита от пропускане / протичане и при двете версии на марката. Разликата идва в ластика на основната подложка, старите модели имат такъв на гърба, кето е доста неприятно защото е стегнат и набръчкан, та при продъкжително лежене леко ръби и зачервява. А продължителното лежене все пак е около 6 месеца. Но явно производителя си е взел поука и при новите това го няма. И между другото Pop in стават още от 3 кг., а не както пише производителя 3.16 :D. Но пък още на 8 – 9 кг. вземат сериозно да умаляват, та според мен малко са се надценили с горната граница. Въпреки, че наближава преломния момент в който детето почва да се издължава та може това ми заключение да е твърде прибързано.
Без забележки и коментари по отношение на ластиците при Бамбинекс. Единствен техен недостатък, който малко в страни ще отбележа тук е големият им обем. При новородено сложено да легне имах чувството, че бебето прави мост поради неестествено голямото дупе.
Fuzzibunz – пос-коро отпуснати и комфортни ластици.

Протичането:
Има периоди на „протичане“ на по-евтините модели, това обикновенно са моментите в които детето вече е голямо за единия размер на копченцата за оразмеряване и все още малко за следващия. Отминава. След което може да се случи от време на време, но по-скоро епизодично отколкото да е практика.
За нощния сън не съм ползвала „нощни подложки“, но затова пък удачен вариант са бамбукови гащички с непромокаеми такива отгоре, както и Pop in-те. Ранг листата ми за многократни пелени по този критерии е подредена така:
№1 Bambinex бамбукови гащички и непромокаеми
№2 Pop in (без значение дали старите – V1 или новите – V2)
№3 Ez baby и Alva
№4 Fuzzibunz
Честно казано Fuzzibunz пропускат не толкова заради ластиците а заради дизайна, при който подложката която трябва да попива не стига чак до ластика

Всъщност от гледна точка на пропускането наистина е удачен варианта с комбинацията от всички видове. И точно тази комбинативност може би ме задържа да не се откажа, тъй като си признавам че си има периоди в които си на ръба да кажеш „до тук бях“, но тогава виждах как едните памперси се справяха за сметка на тези които в конкретния период на растеж на бебето или пък сезон, са издишали. Пък и няма нищо по-хубаво от усещането, че не си се предал и си направил най-доброто за детето, природата и семейния бюджет.

7Лепенки или копчета
Ами и двете. Ако основния довод за лепенките е по-бързото и лесно слагане на памперсите, то нека споделя нещо ценно за тези които чакат първа рожба: Докато свикнете със слагането на памперсите (което е още първите един до три дни) бебето е толкова неподвижно, че е все тая. А когато вече стане активно, пак е все тая копчета или лепенки, защото и двете стават трудни и просто трябва да изчакате малчугана да се налудува и укроти сам. Иначе лепенките държат, да не ви притесняват реплики за това че се скапвали. Даже FuzziBunz малко са се олели с якото велкро, защото понякога ми е зверски трудно да отлепя лепката залепена към помощната и половинка, която се ползва при прането за да не се скапват тъканите в пералнята. И да – вече всички марки имат допълнителна част към лепката към която я слепвате при пране за да не скапва материята. Е при евтините модели с времето се саморазлепват в пералнята и тези допълнителни парченца са малко грознички, но и двете не са притеснителни поне за мен.

8Пране
Предимството на скъпите пелени е, че се перат при температура до 60 градуса, което ограничава нуждата от така нареченото стрипване (веднъж месечно, няколко изпирания и изплакване едно след друго с цел възвръщане на първоначалните оптимални свойства на пелената).
Какъв да е прахът ли, ами ползвах два еко, био, без ензимни и както си му е редът – еми не перат поне Angle Baby и Sodasan. Може би аз не съм уцелила марките не знам. Но вече година си пера с обикновен бебешки течен, химичен препарат. Между другото състава на бебешките конвенционални химии поне на популярните марки е същия като този за възрастни, та вие преценете дали има смисъл да е с лепенка „бебешки“. Аз се спрях на Пурлан, от една страна заради по-лекия аромат, а от друга … е на кой не му е още мило на сърцето като се сети за култовата песничка от едно време „Пуловера на татко аз обичам и често тайничко си го обличам …“ 🙂
Та въпреки използването на обикновенна перилна химия, не наблюдавам скапване на метията и развалянето на непропускливя слой. Все пак перилната химия не е чак такова страшилище, че да разяде гумираното покритие на многократните пелени 😉

Бройките – От кой вид, по колко
В моя случай с лятно бебе изкарах до ноември с общо 16 памперса и точно толкова подложки. Разпределени по модели и марки както следват:
Едни непромокаеми гащички на Bambinex с 3 броя бамбукови.
Казано на кратко за марката и модела: Непропускат, с балансирани ластици които не правят зачервявания, но недостатъка е големият им обем дори и на вече поотраснaло бебе. Цената също не е за подценяване, но като цяло си заслужават парите.
1

4 броя Pop in-а по 2 от старите и новите
Казано на кратко за марката и модела:Уникално готин дизайн. Новата версия е доста по-добре от към стегнатост и зачервявания. При тях и лепките са по-добре измислени, така щото допълнителното парченце за което се залепя велкрото при пране вече не е на гърба на бебето. Непропускливи почти колкото Bambinex-а. Цената си струва както за качеството, така и за дизайна. Плюс е, че при напишкване може само да смените подложките дори и с бамбукови такива на Ez Baby или Alva.
2
2.2

6 броя Ez baby – от които един велурен
Казано на кратко за марката и модела:Пропускат от време на време, като велурените са по-стегнати. Имат готини картинки, но като цял евтин дизайн. За тези пари толкова, в интерес на истината те са най-оборотните за през деня, поне в моя случай.
3

2 броя Alva – една бамбукова и една микрофибърна с подложка въглен
Казано на кратко за марката и модела:Същото като при Ez Baby, но с по-стегнати ластици, което при новородено е плюс, но при растящо бебе над 6 месеца вече прави зачервявания при по-дълго носене и е по-скоро недостатък.

1 брой Fuzzibunz – за разкош и глезотия 😉
Казано на кратко за марката и модела: Готин дизайн, готини лепенки, имат парченце което спомага чистенето при наакан памперс, но доста пропускат и за тази цена по-скоро – не.
44

Като застудя включих и още микрофибърни на Ez Baby (4 броя)
5
с идеята да съхнат по-бързо и така общата бройка на пелените стана 20. Пак си пера всеки ден, но проблема със съхненето си има друго решение или сушилня (но горепосочените марки не стават, за тази цел варианта е Coolababy) или както аз процедирах – влагоабсорбатор от средните (с контейнер с капацитет 2 л.).

В заключение мога само да кажа, че комбинацията от всички тези модели и марки се оказа много добър вариант за мен. Определено ако бях се спряла само на един или два модела и марки, мисля че щях да сбъркам и да съжалявам. Кой знае, а можеше дори и да се откажа от многократните пелени. Но пък това е моят опит, поне за сега. А вие може би ще имат друг, по-подходящ за вашия случай. Важното е едно – Е не се отказвайте, защото всъщност не е никак трудно, макар да има критични моменти на свикване. Пък и усещането, че се грижиш за детето директно и индиректно – полагайки грижа и за светът в който то ще живее е страхотно! Дава и самочувствие и кураж, че можем да направим нещата към по-добро. Пък и кой друг ще направи светът днес по-различен, ако не ние и то сега, а не утре!


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.