Днес е един от най-зелените дни от годината – 17 март, денят на Свети Патрик и всички ирландци. Позачетох се за Ирландия и установих, че има доста сходства с България, но и различия. Та се зачетох още повече и започнах да сравнявам и съпоставям. Ирландия не е голяма държава, също като България.По територия те са 117-то място в света, а ние на 106-то – доста близко. Поради малката си площ на острова развива икономиката си в сферата на услугите и високи технологии, ние за сега сме на етап «услуги» остава ни да направим и следващата крачка – високите технологии. Умове не ни липсват, явно е нещо друго, ще поровя още малко – току виж открия какво е. Та в случай, че отрия нашия «граал», може и да догоним ирландците, които са на 5-то място в света по БВП на глава от населението (а ние някъде към 66-то). Това което ме стъписа за Ирландия, е че са една от най-мирните държави и поради невойнстената си политика не членуват в НАТО – дали пък това не е ключа към просперитета? … Едва ли, продължавам да търся.

Поглеждам аз картата на Ирландия и какво да видя 26 графства, ами честито ние пък си имаме 28 области. Поглеждам към парламента им и виждам 6 политически партии в него, опа и у нас са 6. Е с президентите ни водят едни гърди напред, тъй като техния президент е жена, а наши … нашия не е жена. Какво друго общо между нас и тях ли, ами и ние и те си имаме например лисици, глигани, елени, делфини и като стана дума за вода им завидях защото те си имат Ирландско море, а ние не. Нищо, ние пък ги водим с климатичните условия, при тях максималната температура през лятото е 19 градуса. Тази сфера ми доскуча, затова карам нататък.

Населението на Ирландия е около 4 млн., нашето около 7 млн. Голямата изненада, поне за мен, бе че извън острова живея близо 80 млн. ирландци, чудя се колко ли са българите по света? А още повече се чудя дали и нашенците зад родната ни граница могат да организират най-големия парад по случай своя 17-ти март и то не на родна почва? Дали могат да се обединят и да осъзнаят, че могат да са политически фактор в град като Ню Йорк, където без ирландската общност, до средата на 20 век, мъчно човек може да спечели някакви избори. Изобщо това което ме зарадва у ирландците е, че те са обединени, весели и работливи хора. Пият доста бира (на днешния ден тя естествено е зелена) и ирландско уиски (е не знам то дали на 17 март е зелено), а ние пък пием също доста бира и ракия – независимо от цвета им. Всъщност едва ли сме толкова различни, даже си мисля, че ние идеално ще се впишем на техния остров, в техния бит. Така, че ако искате да емигрирате, помислете за Ирландия, която приема годишно между 40-50 000 имигранти. А ако сте от тези, които искат да си стоят в своята родина, съвета ми е един – не правете като мен, не сравнявайте Ирландия и България. Това което според мен е нашия «граал» е: всеки да прави това в което е най-добър, и да го прави по възможно най-добрия начин. Честит празник на ирландците и всички фенове на зеленото! Четете за Ирландия, наистина е интересна страна, но си бъдете българи – където и да сте. Е аз съм във Варна и отивам да търся, в какво съм най-добра, успех и на вас!


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.