Абе не знам дали трябва да обяснявам изобщо защо не е готино да умъртвиш нещо живо, да го завлечеш във всекидневната си, да го ковнеш там и да украсиш трупа му. Пък и нагледно нещата винаги изглеждат по-ясно, та нека изкуството говори само за себе си … е и хуморът разбира се 😉

Pine-Trees-Have-a-Merry-Christmas-Around-Their-Beautiful-Human-Corpse

Така че бягам от това с полемиките и обясненията и се концентрирам върху нещо друго, а именно усещането за Коледа … но хуморът си го запазвам за по-късно, препоръчвам същото и на вас ;). Пак се отплеснах нещо … та сериозно по темата „Направи си сам – коледна елха“:
Да ви кажа честно, че още през пролетта с първите лъчи на сгряващото слънце ми става едно Коледно. Много приятели ми се смеят като им кажа това, а малцина кимат разбиращо. Все пак когато ние живнем и започнем да врим и кипим за живот това всъщност си е Коледа. Едно раждане на нас самите за нов живот и най-вече за нови дела и приключения. А какво по-голямо приключение от това да създаваш различното, новото, красивото, това което да предизвиква любов и топлота у другите. Ето на това му викам истинска Коледа. Ииииии в този ред на мисли (верни или не) според мен няма нищо по прекрасно от това да си направиш сам и самото коледното дръвче.

Започнах с няколко класически предложения, които никога ама абсолютно никога няма да ми омръзнат да ги гледам. А вярвам и на вас също. В случай че без да искате съвсем невинно сте ги изтървали, то може да наваксате като ги видите в „Без трупове за Коледа“. Като за финал или почти, предлагам и моето предложение по въпроса, което разбира се е базирано на видяното в селекцията за тазгодишна „направи си сам“ елха, на изровеното в килера и на възможностите на моите къде повече или по-малко сръчни ръце.

От тук на сетне оставям снимките да говорят с кратки или обширни пояснения около тях:

Стъпка 1 преравяне на килера, скрина, шкафовете с кухненски и ученически пособия и придобиването на основните ни нужни материали: вдъхновение, линия, пергел, транспортир, правоъгълен триъгълник, молив, листи хартия, ножица и вдъхновение. Тъй като аз не намерих пергел използвах набор от кухненска посуда с различен диаметър на гърлото и/или дъното. Първоначално изработих 6 окръжности, но после видях че ще ми трябва още една та станаха всичко 7, с диаметри съответно от долу на горе: d1 = 17, d2 = 17 (не, не е грешка), d3 = 15, d4 = 13, d5 = 11,6 d6 = 9,6, d7 = 7 всичко в см. За да направите звезда с пет върха всъщност не се изисква кой знае какви математически умения, въпреки че признавам в началото може и да ви е малко стряскащо, ако нищо не се сещате от часовете по математика – спокойно след първата, максимум втората звезда ще почнете и със затворени очи да ги правите само имайте търпение с моите обяснения при първата. А за вещите в тази наука може да си спестите следващите 5 снимки с коментари.

Като за начало ви е нужно точно и единствено това:
0
(тази демонстрация е само за онагледяване на техниката)

След като направите окръжността използвайки чинийката следва да й откриете центъра, което става с линия и засичане на диметъра на чиният, след което половината от него (така известния радиус) се отбелязва чрез четири замервания (отгоре, отдолу, от ляво и от дясно) така щото и четирите замервания да засекат краищата си в една точна – търсения център. Намерили центъра пускате една права през него и една перпендикулярна чрез правия ъгъл на триъгълника:
1

Тъй като ще правим звезда с пет лъча изчисляваме по долната формула ъгълът на петоъгълника който ни е нужен (360 градуса делим на 5 и се получава 72 градуса, получения градус го отбелязваме с молива ползвайки вече начертания перпендикуляр).
2
Упс май съм пропуснала да направя свястна снимка, но на следващата се виждат и петте маркера бележещи върховете на звездата.

Построяваме си една права (защтрихованата на снимката по-долу) и я измерваме колко сантиметра е дълга. След което я нанасяме по окръжността 4 пъти, така щото да започнем от построения ъгъл и да стигнем до другия му край обикаляйки цялото кръгче. Това ще се явяват върховете на звездата. (В конкретния случай при окръжност с диаметър 15,7 см. правата построена при 72 градусовия ъгъл е около 9,2 см.)
3
Да поясня, че ако центъра не сте го сгепцали както трябва,може последното нанасяне на правата да се окаже всъщност по-дълго, та да се наложи леко изместване на всички отбелязани до сега „връхчета на звездата“ така щото да се изравнят“ … абе мерете по два пъти 😉

След което се връщаме на първия ъгъл който направихме. Откриваме средата на защтрихованата права отбелязваме я и през нея пускаме друга права към центъра на окръжността. По нея отбелязвам 3 см. или колкото вие прецените в зависимост от това колко остра искате да е звездата. Процедурата се повтаря още 4 пъти, като за целта не е нужно всеки път да правите правата между двете връхчета, може само по линията да отбелязвате средата и после пак по нея 3-те сантиметра към центъра и да ги свързвате с върховете на звездата. И накрая получавате нещо такова:
5

След като шаблоните на звезди са готови, си ги изрязвате и с това относително може да зарязвате математиката.
2

Стъпка 2: Вземате избрания плат, който ще ползвате – в моя случай стара добре лекьосана пелена-чаршаф. и започвате да кроите с кредата или обикновен по-мек молив – по две звезди от един и същ шаблон.
4
Тъй като това е бета версия на голямото коледно дръвче експериментирах, като при изрязването на разкроените звезди оставях повечко плат върху всяка първа (дефакто лицето) на всеки размер шаблон. Е да ви кажа, че нямаше голям смисъл от начинанието защото наистина отгоре звездичките се изтумбиха много приятно като ги напълних, но пък станаха малко като октоподчета извити и нещо много на море и плаж ми задъха.

Идва ред на „коледната украса“. Сетих, че имам доста копчета къде еднакви, къде не особено. Подбрах тези в червено и зелено и ги намятах върху горната част на елховите звезди преди да съм им зашила долната част:
5
Разбира се вие може да използвате нещо друго – например декорация от филцови формички или друг плат, които да зашиете или залепите. А ако ще използвате горещо лепило спокойно може да декорирате и с мъниста, брокат, семена или каквото въображението ви подскаже че имате излишно в къщи. Идеята е да използваме непотребните неща и да ги рециклираме.

След като декорирах с копчета заших дънцата на елховите звезди, като оставих само малка дупка от където да пълня „плънката“. А тя представлява надробени на ситно остатъци от предни шивашки подвизи, стари чорапи, гащи и какво ли още не (по възможност изпрани ;)) И докато пиша това се сещам, че можех спокойно да сложа и малко канелени стърготини за аромат на дръвчето или друг любим коледен и натурален ароматизатор.
6
Всъщност за всичките 7 звезди отидоха около две торбички с размер 19 x 28 см. добре натъпкани надробени дрехи и остатъци от кроене и шиене, което мисля е достоен начин да завършат жизнения си път – рециклирайки:
7

След като натъпчете добре звездичките зашивате дупката и по-желание може да сложите копче в средата. То ви позволява да спестите малко от „плънката“.
8
9
И когато пълният набор от звезди-елхови клонки е готов идва ред за пънчето. Щеше да е от стар сух клон, но тъй като пропуснах да се възползвам от селското находище на дърва в края на краищата го уших. Вярно не стана толкова хубаво колкото щеше да е ако е натурално, но пък крайния резултат ме удовлетворява:
10

Та след бета версията в сравнително заснежен вариант точа лиги към голямото зелено дръвче, което ако не за тази Коледа вярвам ще му се порадвате за следващата. А за тези които се вайкат, че почти не е останало време за кога и как да го направят си мисля, че при достатъчно свободно време, като два почивни дни – спокойно може да си направите подобна платняна елха


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.