Най-после имах възможността да посетя зоологическата градина в София. Излязох от нея със смесени чувства, но определено се радвам, че я разгледах и бих повторила.

Досега с животните наистина е нещо доста поучително. Разглеждайки отделните видове, човек обогатява културата си и има възможност да научи много нови неща – не само за биоразнообразието, но и за себе си.

Когато видиш табелка с надпис “Не дразнете животните” лесно можеш да я игнорираш, но когато видиш как възрастен човек нервира дадено животно, и то няма къде да избягат, защото е в клетка – ето това определено може да те провокира към размисъл…

Като всяко нещо и зоологичексата градина пробужда двойнствени чувства. От една страна прекия досег с животните, да можеш да наблюдаваш реакциите им, както и те твоите, това е една страхотна възможност да разбереш, как всяка една животинка е красива, значима, и има своето място на този свят. Веднага след като усетиш подобна връзка, с тези топли очи наблюдаващи те от клетките, неизбежно се натъжаваш. Мен лично ме прониза една лека нотка на ярост, защото аз и ти, всички ние сме затворили тези животни. Защо ни е нужно да ги наблюдаваме в клетки, за да осмислим тяхното съществуване?

Нямам отговор на въпроса как да направим така, че да няма затворени животни и същевременно всеки един човек да може да се докосне и да усети енота, лъва, лемура, зебрата и т.н., като живо същество, а не като анимационен герой. Безспорно зоологическата градина е тази, която прави достъпно опознаването на животните и създаването на връзка между човека и заобикалящата го среда. Безспорно е и още нещо, че посетителите са ключов фактор за това дали питомците на зоопрака ще се чувстват комфортно в него. Обичайте животните, ходете им на гости и моля ви, четете таблеките и спазвайте техните предписания – не ги дразнете, не ги хранете с храна, която не е естествената за тях. И току виж се замислите и вие върху въпроса, дали това което преглъщате и искате да споделите с животните е полезно за вас самите?

В случай, че някой е останал с предимно отрицателни чувства към зоологическата градина, ще кажа – отидете и вижте сами. Усетете духа на зоологическат грдина, защото “Най-хубавото се вижда само със сърцето.”

Благодаря на екипа на desi9n.org за снимката


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.