Нова седмица, нов месец, нов живот … или пък старият погледнат по друг начин.
Напоследък писането много не ми върви, но за това пък хората създават достатъчно материали за слушане и гледане, който не се нуждаят от излишни обяснения. Така и така февруари е кратък, нека сме пестелив с времето и приказките и да оставим снимките да говорят. Ще ви покажа седем снимки подбрани от Oxfam America, чиято цел е да се повиши информираността относно бедността и глада. Снимките не са депресиращи, даже напротив показват за пореден път, как някои с по-малко изглеждат по-щастливи от други с повече. Обаче не това е посланието, не е нужно да се лишаваме и ограничаваме, а просто да не прекаляваме и да не изхвърляме, а да даряваме излишното. Всъщност всеки може сам да си поразсъждава върху количествата и разнообразието на седмичната храна на няколко различни семействата. А разликата е в това, че са се родили на различни места.


Снимка: David Levene/Oxfam


Снимка: Andy Hall/Oxfam


Снимка: Abir Abdullah/Oxfam


Снимка: Tom Pietrasik/Oxfam


Снимка: Abbie Trayler-Smith/Panos


Снимка: Annie Bungeroth/Oxfam


Снимка: Abbie Trayler-Smith/Panos

Седем различни места по света: Азербайджан, Таджикистан, Шри Ланка, Етиопия, Армения, Зимбабве и Великобритания. Някои от семействата притежават своя собствена земя, а други не. Всеки от тях има различна издръжка. Общото между тях и общото ни с тях е, че всички ние трябва да ядем.

Контраста между първите и последната снимка е голям, но има един тънък детайл,който го засилва – факта, че снимката на единственото западно семейство показва изобилието от преработени храни. Трябва да подчертая и още нещо, всичката тази храна пред лондонското семейство е предоставена от локалната хранителна банка – тези които имат повече от колкото могат да използват, даряват на банката която разпределя и пласира храната към онези които нямат и на които не им достига храна. Така вместо да се изхвърля – се използва, вместо да се гладува – се изхранва. Навсякъде има хора нуждаещи се от храна. Споделяйте, дарявайте, НЕ изхвърляйте.


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.