Сещате ли се за фонокартите, а преди тях – обикновените телефони с монети? Ех романтика от отминалите дни. Днес, в ерата на мобилните технологии все още по улиците ни се срещат не малко изоставени телефонни кабинки. Те от своя страна отказват да изчезнат от само себе си и за това е време да помислим как да им вдъхнем нов живот – все пак сме в епохата на reuse-ването. Преди време бях споделила примера на Ню Йорк, където изоставените улични телефони оживяха като улични библиотеки

за повече информация виж тук

Всъщност тази трансформация от телефона към книгата, не е чужда и на британците:

Във Австрия и Италия – местните телекоми са решили по-пресметливо нещата. Там уличните телефонни кабини са модифицирани в станции за зареждане на електромобили. Вярно австрийците бяха първи с идеята, като през 2010 преоборудваха 30 кабинки в зареждащи станции.

Италианците обаче не отстъпват. През май тази година пуснаха своята мултифункционална версия. „Умните кабинки“ в Торино, наистина заслужават това име, защото включват в себе си всички съвременни технологии. От една страна са телефонни кабинки, с тази разлика че имат touch-screen дисплей през който стават набиранията. В същото време са снабдени със соларни панели, които дават нужната енергия както за телефонните разговори, така и за зареждането на вашия електромобил. Наред с това можете да ползвате WiFi и черешката на тортата е актуалната информация за нивата на замърсяване в района. Глезотийки по италиански.

И докато чакаме електромобилите да станат достъпни за масовия потребител у нас, можем да погледнем към примера на Франция, които залагат на красивото. Френските телефонни кабинки наистина оживяват, след намесата на Benoit Deseille, който ги превръща в малки тропически кътчета на сред Лион.

Въпреки, че не съм привърженик на аквариумите си признавам, че подобно бижу на сред един съвременен динамичен град наистина е освежаващо, особено на сред лято.

За финал предлагам нещо красиво, простичко и възможно дори и за нашата действителност стига някой уличен артист да се вдъхнови от телефонните кабини и да ги накара да заживеят своя нов живот, като градска арт инсталация.

Честит понеделник и не прекалявайте с мобилните разговори, особено ако са по работа 😉


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.