Да обичаш природата не означава да я наблюдаваш от страни, страхувайки се да я докоснеш за да не я развалиш. Да обичаш природата означава да обичаш себе си, защото си осъзнал, че си част от нея и че тя е част от теб. И като при всяка обич, влюбените не могат да стоят дълго време разделени, затова при първа възможност, човек хваща раницата и отива на поход, палатка, къмпинг или хотел сред природата. Tъй като аз не съм от хората, които ходят по хотели, ще се концентрирам върху бивакуването на открито. Забелязах, как напоследък вземам все повече и повече багаж, когато отивам на палатка. Търся все повече удобства и сигурност и заедно с това ми се иска да достигна до все по-отдалечени и девствени кътчета. Сигурно има известна логика в това, но дори и да не намиратe нищо логично, ви предлагам да хвърлите едно око на “откритията” ми. Те са свързани с иновации относно основни вещи, които биха спомогнали за по-сигурно и удобно изкарване сред природата.

Отдавна GPS навигацията не е новост, независимо дали я ползвате посредством телефона си или имате отделен и предназначен само за тази цел приемник на сателитната информация. Ако сте любители на фотографията, навярно носите и фотоапарат. Друга задължителна вещ е фенерчето. Това което обединява всичката тази техника, е че тя консумира енергия. Ако фенерчето, телефона, gps-a и фотоапарата ви не се зареждат от слънцето, няма място за притеснение. Находчиви умове са комбинирали неразделната за всеки турист раница и фотоволтаичен колектор, който позволява да се наслаждавате на природата без да се тревожите, кога ще падне батерията на GPS-а ви, дали ще можете да заснемете още един кадър, или дали ще успеете да се свържете при нужда с телефон 1470 (телефона на ППС за спешни случаи – само за Mtel и Vivacom).

Един от основните, отблъскващи за много хора, момент е проблема с поддържането на личната хигиена. Е нека ви представя решението на този проблем: джобния душ.

Размерите му са смайващо малки 7,62 х 15,24 см. преди разопаковане, с теглото от едва 120,28 гр. и вместимост от 10 л. За да закачите стабилно своята импровизирана душ-кабина, изобретателите й са предвидили 6 м. олекотено въже и два вградени, здрави пръстена. Материала от който е изработен джобният душ е водо- и топлоустойчива тъкан, с черен цвят.

Ако желаете да си вземете топъл душ, просто оставете напълнения воден резервоар на слънце, черният цвят ще свърши останалото и в края на деня ще имате на разположение 10 л. топла вода. Предвидена е и възможност за регулиране силата на струята, като при максимално отворена дюза, може да си вземете 8 минутен освежаващ душ.

И тъй като сме на тема лична хигиена, редно е да спомена за шампоана на хартиени листчета. Той не само е лек, но е и удобен. Ако смятате да летите със самолет, предвид рестрикциите за течности в багажа, това е решение. За да го използвате е нужно просто да намокрите листчето шампоан с вода (независимо дали е сладка или солена) и то ще се модифицира в пухкава и ароматна пяна.

На същия принцип има пуснат за продажба и прах за пране, прах, прах, но в хартиен вариант.

Оставяме личната хигиена и се насочваме към нещо по-важно, оцеляването при екстремна ситуация. Всеки турист с опит, знае че трябва да си има свой личен комплект за оцеляване. Предназначението му е да осигури топлина, храна, вода, основна долекарска помощ, сигнализация за откриване и за маркиране на обратния път. Ако обаче сте начинаещ турист, имате възможността да си купите готов комплект. Така избягвате опасността да пропуснете нещо наистина важно и животоспасяващо. Има различни видове, като размер и обхват, тези на които аз попаднах обикновено съдържат между 25 и 38 елемента и на вид представлява херметически затворена консервна кутия от сардини,

с тази разлика, че вътре може да откриете: отражателно огледало, кукичка и корда за риболов, връв, тел, свирка, бонбон или захар, компас, тиксо, клечки кибрит, тампон със спирт, болкоуспокояващо, лепенки, игла за шиене, ножче и др.

Нещо без което аз не тръгвам е храната – обикновенно се вземат консерви, но вече и те не са това което бяха. Швейцарска фирма е създала чийзбъргър в консервна кутия. За да го преглътнете ви е нужна единствено малко вода. Срока на годност на този чийзбъргър е 12 месеца.

И все пак това си остава твърде крайно решение, предназначено само за силно пристрастени към сандвичите и градския живот.

Друго авангардно предложение за храна в раницата ви е бутилираната вечеря. Това е едно страхотно решение, ако не ви се носят тежки консерви с храна, но не съм убедена дали има някакви други достойнства. Става дума за месна храна в течен вид, известна като месна вода, която по същество представлява силно енергийна напитка с аромати на различни ястия с месо.

Целта е да консумирате нещо калорично, което да е приятно за небцето Аз лично не знам как течност с вкус на говеждо може да е приятна за небцето, но пък си мисля, че поне трябва да се опита. Все пак туриста е човек обичащ премерения риск 😉

Това беше „авангарда” при туристическото оборудване за днес. Спорно е доколко с горепосочените иновации човек може да се сближи с природата и дали всъщност не се отдалечава още повече от нея. Но това е една друга тема, за една друга статия.


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.