След домашната муха, коня, мравояда и прилепа дойде ред и на охлюва. Често пъти са го определяли като глупаво и бавно мекотело, но поне днес и поне аз го наричам невероятен. Надявам се след малко и ви е да заобичате охлювите, но не в кулинарния смисъл, а в чисто любознателен.

Охлювът е издържливо животно и не се дава така лесно. Той е едно от най-древните животни, има свидетелства че охлюви са съществували още преди 600 млн. години, а днес те са на второ място след насекомите по брой. Та както е тръгнало скоро може и да вземат властта, затова е хубаво да ги познаваме по-добре ;). Тези мекотели обичат тъмнината и влагата, и въпреки че по това много приличат на някои неприятни и криминални типове – като плъховете, охлювите са безвредни и не пренасят зарази. Единствения начин по който могат да ви навредят е ако ги консумирате сурови или недобре сварени. Затова внимавайте какво ядете. И като стана дума за ядене, животното на фокус днес е изцяло вегетарианец, с други думи то е точно толкова добронамерено колкото и изглежда.

Единствено неприятно може да ви се стори слузестата диря която оставя, но ви гарантирам, че тази диря е доста ценна за учените и в частност за козметиката. Благодарение точно на тази слуз охлювът оцелява и остава ненаранен независимо през каква повърхност се движи. Учените установяват, че същата тази слуз повлиява добре на кожата,

като стимулира производството на коллаген и по-този начин неравностите по кожата се изглаждат. Е как след нещо такова, някой може да нарече охлювите глупави животни, не знам. Освен слузта има и други интересни моменти около тези нощни животинки.

Не знам дали имате някакви предположения колко време живеят охлювите, но всички мои догадки бяха разбити на пух и прах. Въпреки малките си размери и факта че не се славят със 7 живота, те живеят колкото една котка – около 15 години. Някои учени дори допускат, че максималната им възраст може да достигне до 25 години. Моментално възниква въпроса, какво прави един охлюв когато условията за живот се влошат, както е през студените зимни месеци. Отговора е зимуват – покриват тялото си с тънък слой слуз, който да ги държи постоянно влажни, някои видове правят това и през много сухите и горещи лета. А жизнените им функции се поддържат от хранителните запаси, натрупани в тялото им през останалото време. И може би тук трябва да спомена какви са размерите на най-големия охлюв откриван до сега: дължина от 38 см. и тегло от 900гр., този екземпляр явно се е готвил за сериозно зимуване. И като заговорих за цифри, ето още малко любопитни данни относно скоростта на охлювите.

Формула 1 при тези животни са представителите на градинските охлюви, може би за да крадат по-успешно и по-бързо вашите домати и краставици, еволюцията се е погрижила за тях. Максималната скорост, с която могат да се промъкнат в лехата ви е 55 м/ч. Но това което може да обърка перфектния обир е плана за измъкване. Охлювите имат наистина странна траектория и мъчно може да ги накарате да се движат по права линия, учените все още не са установили причината за това, но пък изследват нещо друго в движението им. Охлювите могат да се движат дори и с главата на долу, причината отново е в слузта , която им помага за образуването на вакум и не им позволява да падат. Умовете на науката, мислят върху това за да изобретят лесен начин за движение по вертикални повърхности .

Остана да се отбележи, че охлювите слух нямат, а зрението им не е най-силното сетиво. Начина по който усещат заобикалящия ги свят е допира, а храната си окриват чрез обонянието. Сетивата при тези мекотели са наистина любопитна работа, но пък силата им също буди възхищение. Колко точно са силни охлювите? Отговорът е – доста. Ако хората можем да дигнем до 2 пъти собствените си килограми (тренираните хора), то охлюва вдига до 10 пъти собствените си грамове (и то без да е трениран). Ще кажете обаче хората може да не сме толкова силни, но пък сме интелигентни.

Е аз мисля, че и в това отношение охлювите ни бият, защото знаят колко смъртоносни са солта и захарта, а в техния охлювен случай, това си е съвсем буквално. Дали причината са малките им размери или голямата сила на тези вещества вие си преценете, а аз отивам да проверя градинката, дали не са ми отмъкнали райграса из под носа, докато пиша тия редове.


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.