В сезона на насекомите и ООН са в крак с нещата. В доклада си от май организацията препоръчва да наблегнем на насекомите, защото населението на планетата набъбва с такива темпове, че изхранването става все по-голям проблем, а животновъдството коства твърде много ресурси на планетата. Така се стига до извода, ако искаме месо то трябва да го търсим под друга форма – тази на насекомите. И не липсват доводи в защита на това. Например ако погледнем хранителните вещества в един добре гледан скакалец с тегло 100гр. 😉 той съдържа 35.5гр. калций, 20.6гр. протеини, 5гр. желязо. За сравнение в 100 гр. телешко имаме 0гр. калций, 36гр. протеини и 7гр. желязо. Гъсениците пък са още по-богати на желязо 35.5 гр. и на протеини 27.4 гр. Та няма нищо страшно, даже напротив само полезно пък и вече близо 2 милиона души по цял свят го правят. В Азия една от големите атракции за туристите е точно странната храна която включва доста насекоми. За нас е екзотика, но скоро може да стане и ежедневие.

Е погнусата винаги е фактор при европейците, но пък нещата могат и да се променят особено когато се осъзнаят ползите от това да се яде месо от по-различен характер. Богатото съдържание на протеини, мазнини и минерали прави насекомите изключително ценна за недохранените деца храна. За затлъстелите европейчете включването на насекоми в менюто също може да има положителен, но в случая отслабващ ефект. Всъщност месото от насекоми има още една много силна страна. Те са изключително ефективен начин за превръщане на фуража в храна. Щурците например се нуждаят от 12 пъти по-малко храна от едрия рогат добитък за производството на същото количество протеини. Не скачайте срещу вестоносеца, аз само цитирам ООН (BBC).

Нека помислим и за вредните емисии във въздуха, то се е видяло че и тази година няма да си купим електоромобили, но поне пък може да включим насекомите в менюто си и с това да спестим количества вредни газове. Например прасетата и вредните газове … май не започнах правилно, а темата е важна. Повечето насекоми произвеждат по-малко вредни за околната среда парникови газове, отколкото други домашни животни. Емисиите амоняк, свързани с отглеждането на насекоми, са далеч по-ниски от тези, свързани с конвенционални животни като прасета, се казва още в доклада. Аз да си призная сега осмислям въпроса с амоняка и прасетата.

Доста се чудех дали да публикувам снимки с храна направена от насекоми … е ще сложа една с предупреждение: не е за хора със слаби сърца, само за такива обичащи пържено, скариди и цаца … изглежда почти същото:

Е и кокшите крака не са голяма атракция, но KFC са направили луди пари от това. Всъщност всяка храна може да бъде изискана и вкусна, факт:

Да и това са насекоми, ако искате рецептата проверете тук дали я нямат.

И ако ние с вас къде иронично, къде комично подхождаме към темата – в световен мащаб има големи компании които вече са се захванали да правят нова индустрия, част от най-голямата – хранителната. Насекомите не са химера,те са реална възможност за това всеки да има с какво да засити глада си и да помогне на клона под нас, който бавно режем да заздравее.


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.