„Оплешивяването“ на Земята

Autumn-ColoursХубаво нещо са горите пролет, лято, есен, а да не говорим за зимата и снега. Но освен да ни радват те имат и малко по-смислена роля оставям на страна факта, че осигуряват подслон и препитание за хора и животни, билки, вода и храна. Най-вероятната причина за 15% от въглеродните емисии е в горите, не грешка в системно изчезване на горите. В тази връзка доста полезно нещо е глобалната интерактивкна карта за световното обезлесяване.

Google-Earth-Deforestation-lead-537x342

Този проекта е резултат на общите усилия на Google с Университета в Мериленд, NASA и USGS (Американската агенция по геоложки проучвания) които са разгледали 654 178 снимки от последните 10 години. Подобна карта ще подпомогне сериозно работата на учените и установяването темпа на обезлесяване. Не че и към момента не знаем че за една година тропическите гори намаляват средно с 2,101 кв.км., а за 50 последните 50 години 17% от тях са заличени, но представете си какви още неща ще научим?!?

Интересен момент е че, може да се проследи освен „оплешивяването“ на Земята в посочените от потребителя дати, така и да се разгледа обезлесяването от различни причинители, като дърводобив, пожари, поглъщане от селскостопанската дейност и пр.

Като цяло ефекта от картата е двустранен: проследява обезлесяването, но и влиянието от намаляването на гористите площи върху климата.

Е ако искате да видите дали съседа сече гората до вас може и вие да се възползвате, макар картата да има по-глобална цел. Но пък мащабирането е до 30м., така че ползвайте си я със здраве и дано най-вече помогне да се ограничат промените в климата, тежките стихии и най-вече тежестта на човека като повлияващ негативно фактор.

Карта тук.


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.