Честит празник на археолозите! Пожелавам им да откриват все интересни неща, като например – разбиране и финансиране от министъра на финансите. Това което обаче, се надявам да не откриват е – петрол, защото той не ни трябва. Честно. Може би и на Абу Даби не им трябва вече защото емирството на нефта прави сериозни енергийни заявки в сектора с алтернативите на петрола – възобновяемите енергийни източници. Както ви обещах в понеделник от Австралия и техните интересни сметки за тока в перспектива директно отлитаме за Абу Даби, където си основаха една агенция и то познайте каква – казва се Ирена. Е ако трябва да съм точна се пише IRENA и е съкращение от International Renewable Energy Agency. Това се казва двойна изненада днес, все пак е празник трябва да има емоции и то от хубавите.

Това което знам за Ирена (IRENA) е че е умно и предприемчиво момиче. Едно от първите дела на „девойката“ е създаването на първия атлас на който са отбелязани алтернативните енергийни централи по света. Ако се интересувате къде има ветропаркове или пък слънчеви панели, къде се добива енергия от биомаса или геотермални извори и разбирасе от моретата, то с няколко клика в интернет може да разберете (клик).

Каква обаче е „файдата“ от тази карта. Ами простичка – лесно планиране и проследяване на процесите в добива на енергия от възобновяеми източници. Това улеснява проучванията, разработването на стратегии и инвестициите. Дава поглед върху това какво правят другите и накъде се движи света, та който иска лесно да може да си свери часовника. А за нас обикновените потребители на електроенергия, казва простичко – щом големите го правят, може би и ние трябва. С други думи, ако не можем да сме иновативни, поне можем да наблюдаваме и да взаимстваме тенденции. Е все пак се надявам да успеем да си използваме главите и сами да намерим посоката, която позволява да използваме това което имаме по най-практичния начин – екологично и евтино. А ние имаме всичко: слънце, вода, вятър, геотермални извори. Богата работа.

Изобщо Ирена (IRENA) е доста любопитно „момиче“ което показва и казва много: карти, статистики, проучвания, доклади, тенденции. Така че който има интерес и време знае къде да получи доста информация за бъдещето.
… само да не почнат да ме проучват за тъмни връзки с арабския свят 😀 че работата стана много про Абу Даби. Признавам и аз не допусках че емирството на петрола ще пресече пътя на eko-exo 😉


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.