Любовта към водата и морската шир е също толкова популярна както страха от нея. Едни избират да станат мореплаватели и водолази, а други предпочитат плуването в басейн. Погледнато от друг ъгъл, едните се опитват да опознаят и покорят водната шир отивайки при нея, а другите вкарвайки я в човешките рамки. Същото е положението и с кораловите рифове. Някои отиват да ги видят на живо, а други ги вкарват в дома си. Днес съм подбрала няколко уникални екземпляра от подводния рай на кораловите рифове и морските дълбини. Идеята е простичка, малко радост за окото и лека провокация за мисълта.

Това е рибата мандарин (Mandarinfish – Synchiropus splendidus) и е една от най-шарените риби в Тихия океан. Нейният роден дом изглежда горе долу така:

Достойни за завист са както родните води на мандарина дракон, така и шарката на императорската скалария (Empire Angle Fish – Pomacanthus imperator):

Императорската скалария е живия пример за това, че бебета рибки са по-симпатични от възрастния еквивалент. Ето как изглеждат и родителите:

За да достигне размери от 40см и окраската на възрастен са нужни 4 години. А мястото където става това, където се раждат и част от тях порастват много прилича на къс от рая:

Следващата риба е почти толкова красива, колкото и отровна – Рибата лъв (Lionfish – Pterois volitans). За човека обикновено не е фатална, но все пак не галете прекрасните й перки-шипове.

Рибата лъв живее в Тихия и Индийския океан, както и в Червено море и това са единствените места на които се размножава. С други думи ако я видите в аквариум то вероятността преди това да е била свободна е 99% и на 100% е живеела на място изглеждащо така:

Въпреки че жълтата зебразома (Yellow Tang – Zebrasoma flavescens) не се отличава с много и различни цветове, нейното семпло жълто радва окото с яркостта и нюанса си.

Там където има морски костенурки, задължително има и жълти забразоми, защото точно те се грижат за почистването на костенурковите черупки. Ето как изглежда едно такова място със свободно плуващи жълти забразоми:

Класацията на най-красивите свободни риби няма да е пълна без рибата клоун, по-известна като Анемониева риба или Немо (Clownfish – Amphiprion ocellaris).

Сигурно всяка риба си мечтае да бъде направен успешен касов филм за нея, за да бъде спасена. Биолозите са единодушни, че след филма на Disney отношението към рибата клоун се е променило. Е сигурно има и такива, които не са разбрали посланието на анимацията и са си купило свой собствен “Немо” за домашния аквариум. Та стискам палци на всички риби да запазят дома си, защото той наистина си струва.

А на вас и на мен пожелавам шанса да видим всички тези риби в естествената им среда, а бебетата рибки и децата ни да растат свободни. Последното е възможно само, ако ги научим,че нито те нито което и да е живо същество трябва да бъде затваряно и ограничавано. Няма нищо по-хубаво от родния дом или естествената среда, а кое ще е естествено и родно за поколенията зависи от нас.


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.