Ако топлото време има някакви плюсове, то по не за мен те се крият във вкусовете. Разнообразието от плодове по пазарите започва да се усеща и аз като привърженик на теорията “яжте според сезона” и като страстен любител на черешите ви казвам: Възползвайте се от последните черешови дни и им се насладете. Разбира се ние с вас сме интелигентни хора и само с призиви и голи приказки не се задоволяваме. Ето защо искам да ви запозная с черешата и ако сте имали някакви съмнения дали да отскочите до пазара за кило или две да ги разсея окончателно.

До вчера попадах в категорията – нищо неподозиращи хора. Като се разрових, интензивно преглъщайки се оказа, че черешите са също толкова екзотични както например фурмите. Този плод се появява някъде около бронзовата епоха и докато стигне до нас, е извървял не малък път. Родното им място е средна Азия и са си стояли там чак до 1 век пр.н.е., когато биват внесени в Римската империя, така сладкия плод постепенно навлиза в Европа и днес ние си го имаме за нещо обичайно и нашенско. Голямото ни постижение като европейци е пренасянето на черешата в Южна и Северна Америка по време на великите географски открития. Така, че спокойно може да си отдъхнем не сме много задължени на америките за това, че са ни разкрили тайните на картофа, царевицата, домата и т.н., реваншира ли сме се поне малко с черешите.

И докато още сме на изток, нека споделя част от чудодейните свойства на черешите. Нека започнем от тумбака, когато ядете този плод, той активизират обменните процеси, подобряват апетита и работата на мозъка и оказват общо укрепващо действие на организма тъй като съдържа ровитамин А, витамини от група В, витамин С и Р, желязо, калий, натрий, магнезий, калций и фосфор. За сърдечно-съдовата система също е мехлем, тъй като укрепва стените на кръвоносните съдове, а това помага за регулиране на високото кръвно налягане, заедно с това черешата спомага за по-доброто съсирване на кръвта, а желязото в тях е полезно при анемия. Освен за сърдечно болните плода е полезен и за диабетиците. Обаче за всичко това с малко повече подробности може да прочетете тук. Това което за мен бе най-любопитно е, че те са полезни още при артрит, подагра, ревматизъм, защото имат обезболяващ ефект (дължащ се на салициловата киселина) с други думи, не шофирайте след прекомерна потреба на череши, защото може да спрете да си усещате крайниците 😉 И в същия този спокоен дух, ето я и черешката на тортата ама в буквален смисъл черешите са страхотно приспивателно и това няма нищо общо с обезболяващия им ефект. Хватката е друга те съдържат голямо количество мелатонин – това е хормон, който е нужен за спокоен сън. Така, че вместо да ходите до аптеката, отидете до пазара и си купете череши. Когато ги избирате, обръщайте внимание на дръжката: тя трябва да бъде зелена. Жълтите дръжки означават, че черешите вече са презрели. И за финал, как се ядат черешите правилно. Ясно е че трябва да се измият преди ядене, но също така е важно да ги ядете на малки порции (до 300 г) по няколко пъти дневно. Затова захващайте се още от сутринта с тази задача. А за да избегнете бирения ефект – подуването на стомаха, плюйте костилките и сдъвквайте внимателно, за да не се ухапете де 🙂

Айде и аз отивам да изям първата си доза за днес и да се почудя над дилемата дали пък забранения плод не е бил черешата, а не ябълката? Добър апетит!


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.