Ако се чудите какво да правите тази събота и неделя, имам предложение за вас. На 16 и 17 юли синоптиците предвиждат слънчево и горещо време в повечето градове у нас. За разлика от тях в местността Узана в Стара Планина (над Габрово), времето ще е доста по-прохладно, но пък емоциите и преживяванията там обещават да бъдат наистина горещи. Казано накратко тази събота и неделя ще се проведе Узана Поляна Фест. Инициативата е за първа година и аз искрено й пожелавам успех, защото заявените прояви ще са интересни, не само за хората вълнуващи се от екология, природосъобразен начин на живот и български традиции. Мисля, че всеки който е запазил детското си любопитство и интереса към знания ще си изкара добре на Узана Поляна. А другата по отблъскваща причина да посетите фестивала е хубавата храна и музика, почивката на чист въздух и разнообразните забавления и хора на които ще се натъкнете.

Започвам с туризма, който този уикенд ще е много еко, био изобщо страшно здравословен. Не се притеснявайте, няма да боли защото основната идея и на този фестивал е забавлението и почивката. За целта организаторите са предвидили вело състезание, за което не е нужно да носите собствен велосипед, защото ще може да си намете такъв. Ако пък искате да го карате малко по-кротко може да се възползвате от еко-пътеката, която започва от Узана. По нея ще може да се движите на два или на четири крака – пеша или яхнали кон от рядката Каракачанска порода. За любителите на бързите скорости и шпионските филми ще има специално радиопроследяване на диви сухоземни костенурки. Предполагам може да си донесете и домашната костенурка и да следите нея, в случай че имате подозрения за това къде изчезват зеленчуците от хладилника ви вечер. Е учените използват радиопроследяването почти за същото – за да получат по-точна информация за навиците а животните. Но конете и сухоземните костенурки няма да са единствените животни до които ще може да се докоснете, обаче останалото по темата ще разберете на място

Ако досега с природата ви запали достатъчно, може да посетите някои от дискусиите и семинарите за това как природата може да влезе в нашия живот и да използваме нейните продукти като заместител на човешките замърсяващи еквиваленти – пример за това са биоразградимите опаковки. Аз лично не знаех, че е открит заместител на стиропора (полистирена) и то напълно естествен – вид гъби. Как да използваме природата за голяма част от битовите ни нужди, ще може да разберете на Узана Поляна Фест. И докато сме на битова тематика, да спомена и за традиционните български занаяти, които ще бъдат представени на фестивала. Интересен момент, който открояват организаторите е тъкачеството и багренето на тъканите. Причината е Сдружение “Зелени Балкани” които използват един древен занаят като багренето на вълна – основен етап от изработката на текстилни изделия – за възстановяване на биоразнообразието в ливадите и пасищата на ПП Странджа. Как става това, ще може да разберете ако идете.

За ведрия дух, ще се грижи група “Оратница”, ако не сте ги чували значи може би не сте били на „Spirit of Bourgas“,“Beglika free fest“,“Drum and jazz-2010″ и „Funkadelia-Rjana open air“. }е може да поправите това ако посетите Узана Поляна Фест на 16 и 17 юли. В аванс мога да спомена, че тяхната музика е комбинация между традиционен български фолклор и съвременни ритми от рода на дъбстеп, дръменбейс, хип-хоп и др. По повод група научих нещо любопитно – „ОРАТНИЦА“ е стар народен обичай водещ началото си още от езическите времена. Това е един вид ритуал за прочистване душата и тялото на човек с огън. Той се извършва и до днес в някои краища на България. Изпълнява се на Сирни заговезни, когато по Християнски обичай се иска взаимна прошка. По темата с обичаите няма как да не спомена, че на фестивала ще можете да направите феруглица. Ако не знаете какво е това, честно казано и аз не знам, но организаторите загатват така: червено е, развява се на сватба и е уникално!

Успях да спомена само малка частичка от предвиденото затова едно бързо обобщение на предстоящия уикенд: музика на живо, вело-парк, конна езда, изработване на амулети, работа с вълна и всякакви невероятни демонстрации, био-дегустации, зелено образование за деца, дебат за възможностите на алтернативна енергия, семинари за биологично земеделие, работилници, вело и пешеходни походи и пътешествия по еко-пътеки изобщо програмата е динамична мешаница от всичко хубаво, което се случва в сферата на устойчивото развитие в България. По-подробна информация може да намерите на сайта на Узана Поляна Фест, а най-пълна информация на живо на 16 и 17 юли 2011г.


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.