През последните 50 години, популацията на опитомените медоносни пчели е намаляла на половина. За това алармират учените в цял свят. Тенденцията за намаляване на популацията е световна, макар процентите да са различни в различните страни. Не подминава и България:

Репортажа е наистина информативен, но с днешна дата трябва да бъде коригиран. Говори се за „масово изчезване на пчелни семейства”, а основната причина се считат „болестите”. Само по себе си такова изказване е противоречащо си и един учен дава своето обяснение по проблема. Ако става дума за болести, тогава е ясно че пчелите се разболяват и умира, проблема обаче се оказва другаде. Д-р Daniel Favre е провел над 87 експеримента. Един такъв експеримент е и следния: Под един кошер се поставя мобилен телефон и започват да се наблюдават реакциите на пчелите в зависимост от състоянието на апарата – дали е изключен, включен или по него се разговаря. Когато телефона е активен и по него се осъществява връзка, пчелите подивяват. Възприемат сигнала, като техния сигнал за образуване на рояк, но не образуват такъв и само се суетят. След като телефонната връзка бъде прекратена насекомите се успокояват. Д-р Favre заключва, че това смущение у пчелите, им вреди и може да ги накара да напускат кошера и да изчезват.

Остава отворен въпросът дали започналото още преди 50 години изчезване на рояци пчели може да се обяснява с мобилните технологии, които по това време не са били така широко застъпени? Аз оставам с надеждата, че не мобините връзки са причината, защото ако е така – тежко на цялата ни екосистема зависима не само от меда и прополиса, но най-вече от опрашването. Както казва Алберт Айнщайн: „Ако пчелите изчезнат от лицето на Земята, тогава на човека ще му останат само 4 години живот. Без пчели няма опрашване, няма растения, няма животни, няма човечество.”

Но независимо дали причината е в мобилните комуникации, в пестицидите, в ГМО културите, в паразити и болести, в климатичните промени или някъде другаде. Важно е тя да се изясни, за да може да се реши проблем с 50 годишна предистория.

И докато учените спорят на какво точно вредят мобилните телефони: дали на пчелите или на мозъчните функции при човека, аз ви препоръчвам да си наложим превантивни мерки. Когато не се налага, не говорете по телефона, и ако ви е скучно заменете мобилния си с книга – това е доказано здравословно, ако не за пчелите, то поне за мозъчната активност, а и за портефйла ви.

Честит 24 май в аванс!


| RSS feed for comments on this post

One Response

  1. 1 Антовата
    2011 май 23

    Ето и една статия в допънение, с автор писателя Мариан Желев: http://www.varnautre.bg/no-censorship/column/marian-jelev/item/21661-%D0%BA%D1%8A%D0%B4%D0%B5-%D1%81%D0%B0-%D0%BF%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5?-%E2%80%93-%D0%BE%D1%82%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D1%85%D0%BB%D1%8E%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5
    По случай утрешния празник, може да прочетете и някоя от неговите книги.