Първа пролет в епруветка

Представете си ясно слънчево небе, в което плават пухкави бели облачета, гонейки се помежду си. Заслушайте се как в далечината колеблива птичка запява, като със всеки слънчев лъч събира смелост и извива все по-кичеста песен. Кичеста като полянка покрита с минзухари. Ако поемете дълбоко дъх, може да усетите аромата им. Това е моята малка частица пролет, която искам да споделя с вас на днешния 22 март.

На този празник, когато времето позволява, повечето от нас излизат сред природата. Но напоследък се огледах и забелязах следното. Средата около нас напомня за какво ли не, но най-малко за пролетния полъх и свежия аромат. И тук е мястото да спомена няколко имена: South China Mall, Oasis of the Seas, Ziggurat Project. Позволете да ви кажа малко повече за тях.

South China Mall към момента е най-големия mall в света, поне докато не открият този в Дубай. Площа му е приблизително колкото 110 футболни игрища. В него има магазини, забавления, хотели, офиси, зони за отдих и рекласация. Ако не сте ходили в Амстердам, Париж, Венеция, Карибите, Калифорния и Египет – то ще можете да ги посетите в South China Mall, в който има обособени тематични зони на изброените по-горе географски точки.

Oasis of the Seas, има 16 палуби за пасажерите, а височината му (считано от ватерлинията) е по-голяма от тази на Статуята на свободата. Това е най-големия лайнер за круизи в света, в който има отделни квартали за забавления, спорт, спа и релаксация, детски занимания. На него са разположени 3 басейна, 10 спа-центъра, симулатор за сърфисти, многобройни ресторанти, барове, пицарии, магазини, театри, кино-салони, стени за скално катерене, открит амфитеатър в гръцки стил и най-големия плаващ парк.

Ziggurat Project е въглеродно неутрална пирамида град. Нейната площ достига 2.3 км2 и може да побере над 1 млн. души, които да живеят в този град. Изчисленията сочат, че ако градовете се модифицират по примера на Ziggurat Project, тяхната площ ще заема само 10% от досегашната. Проекта се стреми да е екосъобразен и ефективен. Например енергията, която ще се употребява ще се добива от парите и вятъра.

Идеята на тези произведения на архитектурната и инженерна мисъл, по мое мнение имат чисто прагматичен характер – да напраят възможно, всичко онова, което не е, поради околните природни и климатични ограничения. Това улеснява живота на всеки един и го „разглезва”. Всеки обича улесненията и удобствата, но те имат своя недостатък – да убиват сетивността и разума. Наличието на всичко нужно на едно място, създава среда за живеене, чиито основно предимство е контрола. Ограниченото пространство на фона на земния мащаб позволявва много по-лесен и ефективен контрол. Така се гарантира един висок стандарт на живот. Доста по-трудно е да контролираме и урегулираме живота по цялата планета. Ето защо и средностатистическия стандарт по света е доста нисък – 827,6 млн. души живеят в гета. И тук резонно следва да поставим един въпрос: Безсилни ли сме да оправим, това което сами сме си причинили?


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.