Пържените филийки летят

Закуската е най-важното ядене за деня. За съжаление аз не се сещам за нищо друго така засищащо и вкусно, както хляба – филии на фурна, препечени филии, филийки пици и най-вече пържени филийки. Последните са страшно вкусни, но и вредни. Само че както често пъти се оказва, вредното за едни се оказва полезно за други.

Та стигнахме до холандците , които както винаги са уникални със своите решения. Ето например компанията KLM Royal Dutch Airlines ще стартират едни малко по-различни седмични полети от летище „John F. Kennedy“ до летище Schiphol (или казано по-простичко от Ню Йорк до Амстердам). Всъщност така нареченото „необичайно“ е нещо доста обичайно за военната индустрия и се нарича биогориво. Честито на гражданската авиация, която вече не само го откри, но започва и масово да го използва. Та имаме вече реални крачки в посока намаляване на вредните въглеродни емисии причинявани от самолетите. Такива са си те холандците, винаги иновативни и едни гърди пред другите. Е разбирасе зад това начинание стоят доста години работа, което се потвърждава от факта че KLM Royal Dutch Airlines и Air France за осма поредна година оглавяват секторния Индекса за устойчиво развитие на Дау Джоунс, който е почти като Лау Дзъ в икономиката. Обаче къде останаха пържените филийки в цялата тази глобална летяща индустрия, главоломно развиваща се в посока екологичност и прагматичност. Та благодарение на филийките които ние с вас ядем, ще летят самолетите от Ню Йорк до Амстердам, и заслугата за това е на KLM които превръщат използваното олио в биогориво. Е да се надявам, че в тази екологична и икономически пресметната инициатива на авиокомпанията няма само ние да помагаме. Предполагам че холандците разчитат основно на пържените картофки на американците. Поне по този критерий искрено се радвам, че сме зад братята американци, дано и така да си остане, всеки да си знае закуската, ние с пържени филийки, а те с пържен бекон и яйца.

Това бе един нелош пример как вредното за едни е полезно за други. Така че яжте си пържени филйики и помагайте за намаляването на вредните емисии във въздуха. Има една малка подробност, след като си изядете филиите дайте олиото на оторизиран събирач на отработени мазнини. Щом и в Чирпан има кой да ви го изкупи, значи не е никак сложно.


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.