Не рядко ми се случва, мои приятели да се допитват до мен за различни „зелени“ продукти. Може би повечето вече спряха да се изненадват, че аз не зная всичко по темата и че ми е много полезна информацията от тях, за да научавам за нови неща. Тук е момента да благодаря на Доротеа Спасова и нейното предаване StartUp, по Радио Варна от където научих за ракетните печки – Дороти, благодаря ти и продължавай все така със StartUp! Но да се върна върху ракетните печки.

Piick
Тази зима по една или друга причина ми се налага доста да се ровя и информирам по въпросите на отоплението: то пелетни камини, инфрачервени радиатори и какви ли не уникалности, обаче това което чух за ракетните печки ме остави безмълвна и веднага след това ми се прииска да споделя с всеки и всички. Но да почнем от далече:


България е на челно място в Европа по фини прахови частици във въздуха си, особено през зимата. На второ място е по смъртни случаи, заради замърсен въздух, сочи доклада на СЗО за 2016г.  Реалното състояние на въздуха, който дишаме може да се види  тук.  Но какво общо имат ракетните печки с въздуха. Веднага пояснявам, голяма част от българските домакинства се отопляват на твърдо гориво – въглища и дърва. И то не само в малките населени места, а и в големите градове. Например моята леля имат котел на въглища, а живеят в апартамент в центъра на Варна. Причината за тази масовост е чисто икономичеста – цената. Сега няма да вляза в разговора как цената, е само привидно ниска, защото никой не си смята времето и труда за доставка, складиране, транспорт, почистване на всичко около една печка на въглищата или дървата и т.н. и т.н.

Защо ракетната печка е „зелена“

Pick_0

И така появява се ракетната печка със своята икономичност и ефективност. Зелена печка от всякъде – веднъж ти спестява пари в зелено или друга валута, втори път ти спестява замърсяването на въздуха, какво повече да иска човек.  Оказва се, че двама българи са направили start up с такива ракетни печки, които не са нещо ново за света, но тези нашенци подобряват управлението на тягата – или нещо такова, все пак аз съм просто една жена възхитена от двама инженери. А те далеч не са специалисти по топлотехника – инженери в малко по реактивни дисциплини. Разбира се няма нищо случайно, защото единия от тях решава да се топли по-ефективно, но точната история може да чуете ето тук. Аз ще се върна върху идеята камината или печката да има две горивни камери. Първата е нещо като обичайна печка, но ценното в случая е втората горивна камера където температурата се вдига до около 1000 градуса. Това позволява 99% от обичайната гадост, като фини частици и дървесен газ, да изгори и да се превърне в топлина, а не да излети през комина и после да си го дишаме сладко, сладко и ние и нашите астматични деца.

На втори, зелен план остава по-ниската консумация на дърва, която пада с около 50% до 80%. Хем по-малко вредни емисии и частици във въздуха, хем по-малко отсечени дърва за огрев.  А между другото и си спестявате едно чистене на кюнци и комини, защото това което излиза е основно водни пари. Да, правилно се досещате, че коминът при ракетните печки, не е задължително да е зидан.

Магията на реактивната печка

Pick_2
Ако до тук сте леко скептични от написаното, то сега ще ви скандализирам още малко. Е няма да говоря за дракони, но нещата стават почти толкова приказни и магични. Пламъка на реактивната печка гори на страни (навътре), и след това отива нагоре. И понеже аз имам елементарни познания по математика и физика, просто стоя и се чудя как така от по-малко дърва се изкарва повече топлина. И вместо да преразказвам може директно да си се разровите и да видите, всичко подробно описани от тези двама нашенци за техните ракетни печки. Задачата ми бе само да споделя шашардисването си и да ви го предам и на вас. Останалото всеки сам ще си го изрови, осмисли и прецени.

Аз лично съм впечатлена и пожелавам на тези двама нашенци и техния StartUp да огреят колкото може повече домове, за да може всички ние да сме малко по-начисто със себе си и заобикалящата ни среда.

снимки: Гамера


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.