Риба, риба, риба. Едни от най-здравословните кухни са средиземноморската и японската, където рибата присъства сериозно.
Това е и една от причините при тези нации да има доста дълголетници и по-малък брой на сърдечно-съдовите заболявания. Обяснимо предвид разнообразните полезни неща, които човек намира в рибата: витамини (А, Д, Е, К, В1, В2), естествено аминокиселините (триптофан, метионин, треонин, хистидин и лизин), микроелементи (калций, фосфор, сяра, калий и магнезий, мед, селен, цинк, йод, кобалт, манган, флуор и др.) С други думи ако нещо търсите то е в рибата, дори и да са ключовете за колата. Уникална работа.

Обаче освен ежеседмичната консумация на риба е силно препоръчително човек да знае какво яде. Има риби които съдържат повечко тежки метали,което не е хубаво, но пък дивата океанска сьомга, сардината, скумрията, херингата и пъстървата са едни от най-добрите попадения за трапезата защото съдържат относително доста ценни вещества. Обаче трябва да знаем още нещо да рибата, а именно как тя е стигнала до трапезата ни.

В тази връзка Grenpeace стартираха едно морско турне на своя изследователски кораб Arctic Sunrise. Неговата история е пряко свързана не е безинтересна.

Обаче по-важното е че от вчера корабът е във Варна, а идеята на това посещение и на цялото „турне е“ да популяризира как се лови риба и как умно се лови риба за да я има има и утре, че дори и след утрешния ден. С други думи иде реч за устойчивия улов, в тази връзка имаше изложба на открито – позиционирана от другата страна на Севастопол във Варна, обаче който видял, видял защото вече я няма. Обяснимо предвид ураганния вятър на вън. Истински интересната част всъщност е днескашната петъчна програма, която включва:
10-11 ч. пресконференция ( на борда на кораба, Морска гара Варна)
11 -12ч. среща на румънския рибар и българските крайбрежни рибари
13 -17 ч. кръгла маса с представители на ИАРА, учени и НПОта на тема „Устойчиво рибарство в ЕС”
В случай, че петък сте на работа и пропуснете, то в събота и неделя (23ти и 24ти март) корабът ще бъде отворен за посещения на граждани от 10 до 18 ч. и предполагам че всички желаещи да научат нещо повече по темата ще имат тази възможност. И не се притеснявайте за езиковата бариера защото векипажа има и българин и точно той е човека отговарящ за комуникациите на борда.

А за всички които се възмущават от монополите, мисля че успеят да открият своята кауза и в устойчивияриболов, защото именно той е против хищническите кораби-корпорации и е за рибарските семейства с традиции, които остават без хляб заради безумния улов на големите кораби разграбващи богата морска флора и фауна. Истината е някъде тук.


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.