Когато ми кажат “розово” веднага се сещам за малки и не толкова малки момиченца които леко злоупотребяват с този цвят, но това е “американската” асоциация за розово. Друг вариант със същата националност е любов, страст, “Св. Валентин” и пр. Според мен обаче, истинския пример за розово е фламингото и се надявам да успея да ви убедя в това.

Фламингото като животно е супер лудо и любопитно и в никакъв, ама никакъв случай не е захаросано и не сладни. Самата му физика и начина по който той изглежда е по-скоро приятно-комична.

Всъщност не всяко фламинго е розово, цвета им варира от бяло до наситено червено в зависимост от възрастта им. Ако при хората розовото е цвета на младите и лекомислени години, то при птицата фламинго нещата са точно наопаки и този цвят е “носен” от екземплярите достигнали зрялост (което в техния случай става към 3-тата година). Интересното е, че достигането на зряла възраст не им дава автоматично родителски права. Всъщност и тук птиците са по-умни от хората и процедират по напълно обратен начин сравнено с нас. Ако при тях пълнолетието настъпва на 3, (а при нас на 18 – 21), то за да достигнат полова и родителска зрялост птиците чакат до 6 годишна възраст (а при на 14 – 16). Всъщност нещата при фламингото не са чак толкова розови, защото при тях ангажиментите са наистина доживотни. С други думи фламингото е от онези старомодни птици дето са все така моногамни. Старомоден е и начина по който мъжкия и женската се откриват един друг. Свалката е класическа – чрез танц. Колонията от фламинго се разделя на групи от по 15 – 50 екземпляра които почват да танцуват и там където има съвпадение между движенията на женската и мъжкия се получава синхрона на истинската двойка. Та ако някой ви нарече случайно фламинго не изпадайте в тих розов ужас, а го приемете като предложение за танц 😉

Стоп, твърде много доближих розовото фламинго до розовите момиченца, затова следва остър завой. Ако по някаква невероятна случайност още не сте разгледате клюна на фламингото, сега е момента.

Ще пропусна допитването до вас на тема “Открийте разликите” и директно ще кажа каква е работата. При розовото пернато подвижната част на човката не е долната, както е при повечето птици и при нас, а горната. Простичкото обяснение е в начина на хранене: наведено надолу, загребвайки вода и тиня, които филтрира и изяжда само вкусотийките (планктон, синьо-зелени водорасли, скариди и др). Но ако нещо е емблематично за тази птицата то за жалост не е човката, а е стоенето на един крак. Рядко хората си задаваме простички въпроси, но ето ви един: Защо фламингото стои само на един крак?.

Възможните отговори са два, а вие си изберете на кой ще отдадете предпочитание, защото учените все още дискутират по темата. Едни твърдят, че се дължи на способността им докато едната част на тялото е активна другата да е спи. (всъщност това се среща и при някои други животни, като например ….) Наистина хитра тактика да си винаги активен, защото когато едната част от тялото се наспи, идва ред на другата която до сега е бодърствала. Това разбира се все още не е доказано, може би когато се установи със сигурност, ще бъде приложено и при нас хората. При толкова огромно количество знания и умения стоящи пред нас, времето изглежда все по-малко и все по-ценно, затова пожелавам успех на учените било то с фламингото, било то с телепортацията или със спирането на времето.

Връщайки се обратно към настоящия потенциал на науката, другата теория за стоенето на един крак звучи доста по земно. Птиците фламинго прекарват голяма част от времето си в студените води. Учените допускат, че заставайки на един крак и прибирайки другия, съхраняват за по-дълго време топлината на тялото. Лично според мен най-малко си стоплят вече замръзналия крак, поне аз така правя.

Хубаво нещо са клюновете и краката, но розовото си е розово и следва да разнищим причината.

Малките на тази уникална птицата са доста обикновени и никак розови (пак за разлика от нашите малки). Те като повечето пернати бебета са облечени в сив пух, което аз лично не одобрявам като привърженик на наситените цветове, но няма как да не призная, че и така малките птички не изглеждат никак зле.

Истинския цвят на фламингото се появява с времето – факт. Причината е в бактериите във водата и богатата на бета каротин храна, които придават цвета на възрастните. Той може да варира от бледо до наситено розово. Всъщност точно цвета на перата е един от първите признаци дали птицата е здрава. Ако оперението е бяло или пък бледо, това говори за недобро здраве и обратно, колкото по-наситен е цвета толкова по здраво е животното. Тази зависимост е доста неприятна за зоопраковете, защото затворените птици губят яркостта на цвета си поради липсата на бактерии във водата и на разнообразната естествена храна. Но не мислете за зоо парковете, намерили са му лесното, как да запазят интереса на посетителите към фламингото, просто добавят скариди и богати на каротин храни към дажбата на розовите странници.

Урокът е ясен, ако цвета ви е розов значи прекалявате със скаридите, странно защо тези които прекаляват с черния хайвер нямат никакви видими признаци даже напротив. Руснаците които са доста популярни със своя черен хайвер са доста бледи хора, за разлика от африканците, които обаче едва ли виждат често хайвер. Всъщност е хубаво, че при нас хората не си личи по кожата, какво сме яли, защото честно казано вероятността да станем злояди е голяма.

Понеже подхванах пак темата за храната е редно да спомена и клюката на деня. Фламингото не е като другите птици, защото то храни малките си с мляко собствено производство. Не се стряскайте много, защото това не са едиснтвените птици, компания им правят гълъбите, а и пингвините го могат. Млякото при птиците има малка прилика с това при бозайниците. То е полу-твърдо вещество приличащо до известна степен на бледо-жълто сирене. Причината за тази консистенция е доста по-високото съдържание на белтъчини и мазнини в сравнение с млякото на кравата или майчиното. Фламингото ни бие не само в гъстотата на млякото, ако при нас само майката кърми, то при розовите птици това го може и бащата. Изобщо еволюцията нещо ни е прескочила нас, но това си има и хубави странни. Представете си скандал между мъж и жена кой, кой сутиен да сложи днес, излишни нерви са си това.

Ами толкова за розовото и неговата чудата форма – фламингото. Дано поне за малко розовото не бе това което напоследък е.


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.