Самолетни новости

В това горещо време, двете предпочитани от мен пространства са водата и въздуха, където температурите са значително по-приятни. За жалост обаче си оставам сухоземно същество и затова ще си остана здраво стъпила на земята, с малки пътувания във въздуха.

Новините свързани със гражданската авиация не секват, чак се чудя а какво ли се случва с военната. Така или иначе еко вълната отдавна завладя големите авио компании и новините от там са доста горещи. Компанията майка на TUI Travel, Thomson Airways още през май излезе с новината, че въвежда експериментално използването на готварски мазнини за гориво. Все още компанията проучва дали използването на смес 50/50 от горивото Jet A1 и 50 HEFA (Hydroprocessed Esters and Fatty Acids) по линията Бирмингам – Майорка ще се окаже подходяща. Ако първоначалните проучвания се увенчаят с успех, това алтернативно био гориво ще бъде въведено при ежеседмичните полети до Испания. Всъщност горивото от готварски мазнини вече е използвано във гражданската авиация от датската авиокомпания KLM, за полета от Амстердам до Париж в началото на май. Все повече компании се ориентират към биогоривата за техните самолети, тъй като се очаква в близките няколко години то да стане икономически по-изгодно. За това има пръст и Евро комисията, която има споразумение с европейските авиолинии до 2020 да се произвеждат 2 млн. тона биогорива за авиацията. Целта е да се намали замърсяването и използването на земеделски култури за биогориво.

Другата новост при самолетите е свързана отново с енергийните източници. eGenius е проект на университета в Щутгарт. Това е електрически планер, който миналия месец, постави нов рекорд, с който се загатнаха възможностите на електрическата авиация. В продължение на 2 часа eGenius поддържа средна скорост от 45 м/с, което показа нови възможности за издържливост. Моторът на двуместния електрически планер е 60 киловата или 80,5 конски сили.

След пътническите и експериментални научни полети е време да се приземим. Родната гражданска авиация е доста далеч от новите еко течения завладели запада. При нас по-скоро и по-често може да се говори за бракуване на самолети, отколкото за експериментални полети, но и това си има предимства. Там където едни виждат провал, дрги съзират възможност. Архитектите са странни птици и като повечето хора на изкуството могат да вдъхнат нов живот и нови предназначени дори и на самолет.

Ако ви се намира Боинг 747 или пък нещо подобно, което вече не лети следващата идея е точно за вас. Къща 747, която е живия пример как може да се рециклира цял самолет изглеждащ така:

В нещо такова:


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.